Ska EU få stoppa bloggar?

Först FRA och nu detta. Den estniska EU-parlamentarikern och socialdemokraten Marianne Mikko vill övervaka och reglera bloggar. Detta föreslår hon i en initaitivrapport som just röstats igenom i kulturutskottet. Jag sitter inte i det utskottet, men frågan kommer troligen upp i hela EU-parlamentet till hösten. Då kommer jag motarbeta detta med kraft.

Det man ska komma ihåg är att detta är en s k initiatvrapport, den är alltså inte direkt lagstiftande (den kommer alltså inte bli nationell lag såvida inte EU-kommissionen lyfter upp detta). Men det är illa nog och måste motarbetas. Detta kommer jag göra och det borde finnas goda möjligheter att bygga breda allianser bland alla oss som vill skydda yttrandefriheten.

Hets mot folkgrupp, förtal och andra övergrepp som – ytterst, ytterst sällan – kan förekomma på bloggar är redan idag olagligt. Avarterna kan redan idag lagföras och sanktioneras. Ytterligare bloggreglering undanbedes därför.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ska EU få stoppa bloggar?”

 1. Profilbild för trollhare

  Det luktar ”jag vet inte vad bloggar är, men det låter otäckt” om förslaget. Det finns inte ens en självklar definition av vad en blogg är, och internet är gränslöst. Jag är inte särskilt orolig. Borde jag vara det?

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Nej, i slutändan tror jag faktiskt inte att det blir något. Men man kan aldrig vara helt säker. Viktigt att markera i god tid att man ogillar det.

 3. Profilbild för Milinanea
  Milinanea

  LÄS 1984, och se vart vårt samhälle är på väg.

  Ok, lite extremt kanske, men inte desto mindre är denna lag ett brott mot yttrandefriheten och FN:mänskliga rättigheter. Är jag inte misstänkt för brott vill jag inte bli övervakad, så är det bara.