Kampanjstart: Stoppa långa djurtransporter

djurtransp_banner_horis_8hours1.jpg

Idag startar jag kampanjen www.8hours.se/ Det är en namninsamlingskampanj med krav på en 8-timmarsgräns för djurtransporter inom EU. Jag driver den tillsammans med andra EU-parlamentariker och initiativet kommer ursprungligen från den danske EU-parlamentarikern Dan Jörgensen (s). Kampanjen pågår i hela EU och vi har som mål att samla in en miljon namnunderskrifter.

Alla som vill ha en åttatimmarsgräns skriv under nu. Tack!

22 miljoner större boskapsdjur transporteras varje år mellan EUs medlemsländer samt till och från länder utanför EU. Dessutom fraktas över 500 miljoner hönor och kycklingar mellan de olika länderna. Dessa siffror gällde för år 2000 och EU-15, enligt rapporten ”Kännande varelser eller okänsliga varor” (2003:6). Siffran idag för EU-27 är alltså mycket högre.

Namnunderskrifterna kommer lämnas över till EU-kommissionen och ministerrådet. Nån kanske undrar vad som kommer hända när det är gjort. Kommer de verkligen lyssna? Jag är i alla fall säker på att ju fler namn som samlas in desto större kommer trycket bli.

Den ansvariga kommissionären, Androula Vassiliou, har lovat att ett nytt djurtransportsdirektiv ska komma innan årets slut. Så tajmingen är god. Dessvärre verkar hon redan nu öppen för kryphål i lagen. Så, dags att öka pressen med andra ord.

Kanon att Djurens Rätt redan sagt att man stödjer kampanjen. Tack!

P S Absurt är det också att EU betalar ut exportbidrag för djurtransporter till länder utanför unionen. Även svenska företag har tagit emot sådana.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Kampanjstart: Stoppa långa djurtransporter”

 1. Profilbild för Calle
  Calle

  Hej Jens !

  Kul att hora om 8 hours-kampanjen och tack for ett brilliant nyhetsbrev. Trakigt nog funkar inte ”skriv under”-lanken sa bra varken har eller pa 8 hours hemsida. Viktigt att det fixas!!!

  MVH

  Calle

  Praktikant i Sydafrika

 2. Profilbild för jens

  Hej Calle,
  Uppmärksamt! Nu ska det vara fixat.
  mvh jens

 3. Profilbild för Lastbilsfia
  Lastbilsfia

  Har bara en fundering om ni någonsin har funderat på om era krav är realistiska. Istället för att stjälp transporterna kanske ni ska värna om våra egna lantbruk och MINSKA våra egna priser. Jag som person äter hellre kött ifrån Tyskland eller något annat land eftersom jag inte vill äta vatten. Nu är det så att dom seriösa åkarna ser till att boskapen inte står läng i en transport. Men så länge inte dom får betalt för det dom gör tar företagen in chaufförer utifrån. Som kör för en skit summa, coh skiter i hur djuren mår. Titta utanför ramarna och kom ut ur eran bubbla. Ge åkerierna betalt för vad dom gör så slipper vi dom utlänska chaufförena och åkerier. Där dom inte har kollektivavtal, miljö disel, miljöklassade motorer. Börja med att gallra ut dom så vi kan transporter i landet bara. Då blir inte körningen så lång. Utan det blir lokala boskap. Bra va….
  Truck fia.

 4. Profilbild för Rob
  Rob

  Hej, bra att man lägger fokus på transporterna men jag tycker det är tråkigt att det inte står någonting på http://www.8hours.se om att vi i Sverige redan har en regel om åtta timmars transport.
  //Rob

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej Rob
  Ja, det kunde det gott ha stått, men man får inte alltid med allt, särskilt itne när det är en EU-kampanj. I mitt pressmedd som gick ut igår tog jag upp det:
  http://www.vguengl.org/showPage.php?ID=1535