Handeln har rätt om kött

I senaste Veckans Affärer blottläggs LRFs vankelmod inför ta tag i köttindustrins klimatutsläpp. Thomas Svaton (felstavat i artiken) från Svensk Dagligvaruhandel har helt rätt när han kräver en halverad köttkonsumtion, minst. Se citatet från VA nedan:

”Köttproduktion och -konsumtion är en stor fråga i klimatdebatten, men några nya konsumentbeteenden har ännu inte märkts av. Svenskarna fortsätter att äta mycket kött med europeiska mått mätt, 80 kilo per person och år. Detta måste minskas, menar Thomas Svanton.
”Man måste halvera köttkonsumtionen, vi kan klara oss på mindre än så. Men det är svårt att få effekt när man bara säger åt folk att äta mindre kött”, säger han.

Jag förstår inte vad LRF har för skäl till att till varje pris värna de ohållbart höga köttkonsumtionsnivåerna? LRF representerar – eller ska iallafall – bönderna i Sverige. Om vi äter minde kött kommer efterfrågan vxa på ny modern vegetarisk mat. Det borde vara en jättenisch för LRF. Och det vore fantastiskt för oss veggos att slippa köpa så mycket importerad vegetarisk (färdig)mat. Lantmännens GoGreen är ett positivt undantag, men det måste få växa och bli mycket störra. Och det måste få ske på köttets bekostnad.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Handeln har rätt om kött”

 1. Profilbild för Kenneth Ekdahl
  Kenneth Ekdahl

  Om vi nu för en sekund försöker bortse från religion och håller oss till vetenskap hade det väl varit betydligt bättre för alla parter att arbeta för att de kor vi föder upp i Sverige, och i resten av världen, ges endast gräs och de örter de själva väljer att äta i stället för att utfodras med spannmål som endast fåglar är anpassade till att äta?

  Det skulle göra betydligt mer för klimatet eftersom man då faktiskt minskar nettoutsläppen av växthusgaser samtidigt som man ger korna ett anständigt liv. Samtidigt ger man människor en betydligt bättre hälsa eftersom gräsbeteskött är enormt mycket mer hälsosamt att äta. Våra åkrar är alltför värdefulla för att förstöra med fossilgödsel och bekämpningsmedel, på dem kan vi i stället odla hampa som råvara till pappersindustrin samt till biobränsle, då kan vi i stället odla timmer samt föda upp kor i skogarna vilket även ger skogar med större biologisk mångfald samt högre rekreationsvärde.

  Slutar vi äta kött kommer kor, grisar m.fl. djur att utrotas eftersom de då inte har någon plats i ekonomin, är det vad ni veganer egentligen vill?

 2. Profilbild för kärnfrisk
  kärnfrisk

  Nej, det är den miljöförstörande och sjukdomsframkallande spannmålsodlingen vi måste minska på. Ska vi komma tillrätta med miljöförstöringen och fetmaepidemin så måste mänskligheten börja äta mer gräsuppfödda nötkreatur!

 3. Profilbild för Frank Nilsson

  Jens,

  Du har inte besvarat inläggen under din rubrik

 4. Profilbild för Frank Nilsson

  Inlägget klipptes av någon anledning.
  Försöker igen:

  Du har inte besvarat inläggen som gjorts under rubriken ”Ta kontroll över matproduktionen”, där det argumenteras av flera, att vi av miljöskäl och solidaritetsskäl måste ÖKA produktion och konsumtion av kött.

  Varför inte?
  Har du inga argument?!

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Som sagt, mina svar finns under den rubriken.