Nyhetsbrev 2008-05-30

Läs mitt senaste nyhetsbrev nedan eller här: Nyhetsbrev2008-05-30.pdf (som pdf).

Norrtälje, 2008-05-30

Hej alla,
Härligt att komma hem till sommaren. Bryssel har varit grått och regnigt.
Miljöutskottet ställer krav på flygindustrin
I tisdags röstade vi för andra gången om vilka krav vi ska ställa på flygindustrin när denna ska inkluderas i handeln med utsläppsrätter. Auktionering av utsläppsrätterna, successiva minskningar av flygets utsläpp och inga hinder för enskilda länder av vidta parallella åtgärder mot flyget, var några av kraven som gick igenom. Det sistnämnda var mitt ändringsförslag som röstades igenom med en knapp marginal. Våra krav skickas nu till ministerrådet; EUs regeringar. De kommer också klubbas i plenum innan sommaren. Den svenska regeringen har alltså ett gyllene tillfälle att verka för kraftiga utsläppsminskningar. Tänker man göra det? Man får hoppas det, men jag känner mig inte helt säker. Återkommer i frågan.
ECVAM och alternativ till djurförsök
Förra veckan gjorde jag studiebesök på ECVAM, EUs center för alternativ till djurförsök. För att ett alternativ till djurförsök ska få användas inom EU måste det först godkännas av ECVAM. ECVAM finns på EUs s k Joint Research Center, vid stranden mot vackra Lago Maggiore, nordväst om Milano. JRC var ursprungligen EUs forskningscenter för kärnkraft (det kära Euroatomfördraget var ju ett av EUs första) och på vägskyltarna står det fortfarnade ”Euroatom”. Tack och lov görs ingen nukleär forskning där längre, men man har fortfarande stora problem med avfall, maskiner och annat från förr i tiden.
     Den som har gott minne kommer kanske ihåg att ECVAMs chef, Thomas Hartung, fick sparken för några veckor sedan. Jag och några andra MEPar protesterade ju mot detta. Dessvärre fick jag uppfattningen av att den nya ledningen inte har samma höga ambitionsnivå som Hartung hade. Hartung menade ex vis att om ECVAM bara fick ökade resurser så skulle en stor mängd alternativ kunna godkännas. För detta fick han minskade resurser och sedan sparken. Hans f d chef avfärdade att så värst många fler kunde godkännas och påstod att det inte behövdes mer resurser. Jag träffade Hartung vid sidan av det formella protokollet. Han har fått ett nytt jobb på JCR, men arbetar inte längre med djurförsöksfrågor. Trist att kommissionen straffar de som talar klarspråk.
     Annars var det glädjande att träffa alla engagerade och kunniga forskare hos ECVAM. De har lyckats ta fram en metod för att odla fram ett hjärnliknande organ. Till detta kan man sedan tillsätta olika preparat för att kontrollera hur en hjärna skulle ha reagerat på detta: Om något t ex är giftigt och skulle ha åsamkat människan lidande kan det alltså upptäckas i denna djurfria och moderna metod. Fantastiskt!
EUs kött-klimatutredning – det lönar sig att tjata
Som jag har berättat tidigare kommer EU-kommissionen att ta fram en utredning om animalieindustrins klimatpåverkan. När jag var på JRC passade jag på att träffa de två forskare som ska vara ansvariga för denna. Det blev ett bra möte. Den ena av dem, Tom Wassenauer, jobbade tidigare på FAO med deras stora boskaps-klimatrapport, Livestock´s Long Shadow, så det var inget tvivel om att han kunde frågan. Glädjande var också att de lovade att rapporten skulle bli klar fortare än vad kommissionen tidigare gett mig besked om, till sommaren nästa år. Dessutom kommer de komma ut med en delrapport redan till årsskiftet. Det är oklart om deras rapport kommer leda fram till uppmaningar om en minskad köttkonsumtion. Vi hade i alla fall en bra diskussion om saken.
     Men den riktigt stora nyheten är: En av anledningarna till varför kommissionen överhuvudtaget tar fram denna rapport är efter påtryckningar från EU-parlamentet. Det innebär att våra – inte minst mina (om man får skryta lite) – påtryckningar från miljö- och klimatutskottet m m har givit resultat. Forskarna på JRC hade också läst min och Toivos rapport på temat. Det lönar sig att tjata med andra ord.

Köttindustrin under luppen även hos klimatutskottet
På tal om kött och klimat kan jag meddela att den dimensionen kommer finnas med även i klimatutskottets slutrapport (klar troligen i slutet av detta år). I går hade vi förhandlingar mellan de olika skuggrapportörerna (jag är ansvarig för vänstergruppen) och i textutkastet finns ett rätt omfattande stycke om animalieindistrins klimatpåverkan. På det stora hela är det bra, och en del uppgifter kommer faktiskt från min och Toivos rapport. Fantastiskt att den har bidragit till att påverka. Än så länge finns det inga krav på minskad köttkonsumtion, men rapportörförfattaren Karl-Heinz Florenz (från konservativa EPP) var positiv till detta och mina andra ändringsförslag.
Se till och slappa i värmen nu i helgen. Det ska jag göra.

Det var allt för nu,

Jens
www.jensholm.se


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Nyhetsbrev 2008-05-30”

 1. Profilbild för Therese
  Therese

  Jag prenumererar på dina nyhetsbrev och ville bara framföra mitt tack för allt ditt arbete. Sjukt att Hartung fått sparken efter det du beskrivit. När någon är handlingskraftig mot sämre intressen, så plockas man bort… Tröttsamt att det är så det fungerar… Måste också bara påpeka vilka kunskaper de besitter, ECVAM och vilka kapaciteter som borde utnyttjas och satsas på!

  Underbart att du ligger i djurindustri-frågan… Jag vet inte, men antar att det kan vara rejält svårt ibland? Suveränt att din och Toivos rapport används och suveränt med alla påtryckningar från miljö- och klimatutskottet. Jag hoppas innerligen att de inte finner ett sätt att kringgå de slutsatser som de borde komma fram till, utan att djurindustrin är ohållbar på alla sätt, men här då pga miljön.

  Stort att du är så aktiv och skriver mga betänkanden som jag som medborgare enbart kan skriva under på. Du för min talan i eu-parlamentet och det är banne mig inte illa…

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Efter sådana fina ord kan man bara säga: TACK.

 3. Profilbild för Ida D.

  Hej!

  Jag ber om ursäkt för att jag skriver detta utnför ditt ämne ovan, men eftersom jag inte har e-mail så var jag tvungen att hamna i kommentarerna:
  Jag har skrivit en artikel där jag kritiserade TYSTNADEN på både vänster och högerkanten i s.k. bloggsfären kring folkmord, etnisk rensning, genocid, massakrer på bosniska muslimer under 1990-talet.

  http://forumforfrihet.blogspot.com/2008/06/vnster-hger-politiserar-mnskliga.html

  En del av besökarna på min blogg INTE VET att i Bosnien i överhuvudtaget har existerat koncentrationsläger, vilket är oroväckande.
  Enligt min bedömning, orsaken är att höger eller vänster saknar man politiskt intresse i fråga:
  Vänster skriver inte om folkmord på bosniska muslimer för att NATO och USA har bombat Serbien p.g.a. detta och man känner mer solidaritet med serberna. Samtidigt tog man Kosovo.
  På högerkanten har man andra orsaker: Under pågående s.k. ”krig mot terrorism” har man svårt att visa solidaritet mot muslimer som torterades, mördades, avrättades, samt sattes in i koncentrationsläger.
  På höger kanten skriver man gärna om islamisk terrorism, fundamentalism och extremism, så passar det inte att vara solidarisk även med muslimer i Europa, som var inför utplåning.
  Kanske har man andra åsikter. Kanske har jag fel.
  Jag är ute efter fråga – VARFÖR är man TYST inför det här brottet mot mänskliga rättigheter?
  Nu är det i gång rättsprocess i Haagtribunallen, och för första gången i historien fick man ställa FN inför rätta för krigsbrott. Trots att ämnet är aktuellt – INGEN på höger och vänsterkanten skriver om detta på bloggar. VARFÖR?
  Den här frågan ställde jag till: Jens Holm, Ali Esabati, Per Gudmundson, Fredrik Malm, Anders Svensson. Jag ber er alla att ge mig ett ärligt svar, inom 5 upp till 10 meningar. Svaret kommer jag att publicera på min blogg.
  Jag ber er att ni svarar på min adress: forumforfrihet@hotmail.com
  Så snart som möjligt.

  Mvh / Ida Dzanovic
  http://www.forumforfrihet.blogspot.com