Vad blir lättare med Lissabonfördraget?

DNs ledarsida påstår idag att Lissabonfördraget kommer att göra det lättare att fatta beslut i EU. Detta vet ju läsare av denna blogg är ett ihåligt argument. Jag skrev därför till ledarsidan och bad dem att ta in min korta kommentar om detta. Men det blev nej. Man vill uppenbarligen fortsätta att vilseleda sina läsare. Det är tråkigt. Man borde kunna förvänta sig större saklighet från Sveriges största morgontidning.

Nedan svaret från DN, under det mitt inlägg. Och, ja, DNs ledarred är hjärtligt välkomna att skriva kommentarer.
Tack för ditt mejl. Ledarredaktionen får många fler inlägg än vi kan ta in i tidningen. Framför allt publicerar vi inlägg för att ge möjlighet åt personer som kritiserats på våra sidor att svara. Din text är inte av det slaget. Därför tackar vi nej.
Vänliga hälsningar
Johannes Åman
tf chef för ledarredaktionen

”HOLM Jens” <jens.holm@europarl.europa.eu>
2008-05-19 12:45
 Till <ledarredaktionen@dn.se
Kopia <johannes.aman@dn.se
Ärende Replik om EU och beslutsfattandet

Hej DN ledarredaktionen,
Jag vore tacksam om ni ville ta in min korta replik om er ledare idag. Lagstiftningstempot har ju inte gått ned på EU-nivå. Jag tycker det är en viktig poäng i debatten.
OK?
Det svar jag fått från Barroso finns på:
http://www.jensholm.se/2008/04/23/eu-stiftar-lagar-som-aldrig-forr/
Ni får förstås gärna ta med den länken också.
 
Jag vore tacksam för ett snabbt svar.
 
mvh Jens Holm (v) EU-parlamentariker
 
2008-05-19
 
EU lider inte av beslutsvånda
DN:s ledarredaktion påstår 19/5 att Lissabonfördraget behövs för att EUs beslutsmaskineri ska fungera effektivare. Det är en vanlig missuppfattning – torgförd inte minst av vår regering – att det skulle vara mycket svårare att fatta beslut inom EU idag, med 27 medlemsländer. Men det stämmer inte. Mellan 1998-2007 har omfattningen av antagandet av nya direktiv och förordningar varit konstant, cirka 700 per år. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso svarade mig den 18/4: ”Under tioårsperioden skedde ingen betydande förändring av antalet förordningar och direktiv antagna av kommissionen eller av rådet och Europaparlamentet.”

Det mest legitima argumentet för att anta EU-konstitutionen, Lissabonfördraget, torde därför vara desarmerat. Det är trist att vi inte får föra en debatt om detta och andra demokratifrågor i en folkomröstningskampanj.

Att inte våga ta EU-debatten tror jag tyvärr kommer att straffa sig.

Jens Holm, (v) EU-parlamentariker


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Vad blir lättare med Lissabonfördraget?”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Fegt av DN att inte ta in din kommentar. Och dåligt av dom att bara föra vidare regeringens felaktiga påståenden.

  2. Profilbild för Jan Wester
    Jan Wester

    Tyvärr Johanna. Det handlar inte om feghet. Det är någonting annat. Något mycket större. EU får i svensk media ej kritiseras från nej-hållet. Nätverket mot EU, som varannan lördag har dragningar mot Lissabonfördraget på Sergels Torg har väl hittills aldrig sett en journalist i närheten. Jag har varit där två gånger. Ingen journalist nånstans så långt ögat nådde. Inte ens dragplåster som partiledare lockar dit journalister. Lars Ohly talade där. Ingen journalist var där. Dra Dina slutsatser utifrån det.