Kyrkan och miljörörelsen tillsammans för klimatet

Idag startar Svenska Kyrkan, Naturskyddsföreningen och Svenska FN-förbundet kampanj för klimatet. De kräver bland annat, liksom vänsterpartiet, utsläppsminskningar på minst 40 procent till 2020 (jämfört med 1990-års nivåer). Intressant samarbete. Helt rätt att kyrkan engagerar sig i den här frågan. Detta om något handlar om att vårda skapelsen.

Särskilt glädjande är att ärkebiskop Anders Wejryd och de andra kräver en minskad köttkonsumtion: En av de förändringar de vill se är att vi ”äter mer från växtriket och mindre kött”. Snart är det bara jordbruksminister Eskil Erlandsson kvar som inte förstått att det vi äter påverkar klimatet (även hans närmsta rådgivare gör ju det nu).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Kyrkan och miljörörelsen tillsammans för klimatet”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Det är märkligt hur människor inte kopplar ihop konsumtionen med utsläppen. Det är resursanvändningen vi ska minska ju.

    Fast när det gäller t ex reaktionerna på Sikas rapport så blir slutsatsen att alla dessa individer, ledarskribenter, bilvänner etc bara vill fortsätta öka användningen av fordonsbränsle och därmed utsläppen. Biobränslesatsningar kan vi aldrig klara våra miljömål med. Det är ju dessutom inte planerat att mer än 10% av drivmedlet ska vara biobränslen 2020. Fast reaktionerna blir ändå, nej rör inte våra bilar, minska någon annan stans i stället, problemet är ju då att vi redan gjorde det före referensåret 1990! Nämligen fasa ut eldningsoljan. Det finns inte så mycket andra utsläpp att ta av då de fossila bränslena i t ex värme och kraft-generering är försumbar och nästan 80% av våra fossila bränslen är olja, kanske 60% går till transporter (mycket förluster på vägen till att bli bränsle), 80% av de är vägtrafik och personbilar står för majoriteten av vägtrafiken. De fossila bränslena industrin använder är lägre än vad personbilarna använder. Vi skulle liksom inte uppnå några miljömål av att lägga ner SSABs och Bolidens smält/stål-verk som använder ganska mycket kol/koks.
    Ska vi öka bilismen och samtidigt nå 80% av 1990s utsläpp så kan de inte bara säga ”kör på förnybarabränslen”. Minskar vi inte energianvändningen i sektorn kommer ingen stor del kunna vara biobränslen. 30-40 TWh (flytande) biobränslen är orimligt. Men aja, det kommer ju från EU-landet med den mest bränsleslukande bilparken.