Regeringen vill minska köttkonsumtionen, eller?

Jag debatterade klimatsmart mat idag med jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel, Annika Carlsson Kanyama, forskare och Rolf Eriksson, statssekreterare hos jordbruksminister Eskil Erlandsson. En bra debatt på Kulturhuset i Stockholm. Västvärldens stora köttkonsumtion var särskilt under luppen.

rolferiksson_debatt2008-05-09.jpg

Särskilt intressant var Erikssons (foto ovan) uttalande om att ”Vi måste minska köttkonsumtionen”. Det har jag aldrig tidigare hört en ledande politiker från den nuvarande regeringen säga. Eriksson fick flera följdfrågor på uttalandet, bl a om han var beredd att införa en köttskatt eller om regeringen har några uttalade minskningsmål för köttkonsumtionen. Dessvärre var svaren på dessa nedslående. Inget konkret finns planerat, men det är viktigt att konsumenterna är medvetna, menade han. Köttindustrin är ett miljöproblem, men det åligger konsumenterna att fixa detta. Skulle man kunna sammanfatta den hållningen. Trist, men jag tror att det finns utrymme för påverkan.

mariann_fboel_debatt2008-05-09.jpg

Fischer Boel kunde inte utlova någon minskning av reklampengarna för ökad köttkonsumtion. EU hade budgeterat för 2007 ca 400 miljoner kr för detta, och ungefär lika mycket i årets budget. Otroligt illa!

Däremot är en granskning av köttindustrins klimatpåverkan under framtagande från kommissionen. Boel visste inte när den skulle vara klar, men en av hennes medarbetare lovade att ta fram mer info. Dessvärre får man vara beredd att leva med fortsatta stora sdubventioner till köttindustrin. Detta borde vara något för den internationella miljörörelsen att mobilisera kring…

Just det, Fischer Boel lovade också en infokampanj till Europas skolor om vikten av att äta frukt och grönt. Ett steg i rätt riktning, om än minimalt.

Läs också Europaportalens referat av debatten.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: