Inga vapen till Colombia

Saab vill sälja radarsystemet Erieye till Colombia. Enligt svensk lagstiftning får inte vapen exporteras till länder som befinner sig i konflikt. Så, det borde vara en självklarhet att detta inte blir av. Men Inspektionen för Strategiska Produkter har gett ett positivt förhandsbesked. Det är riktigt absurt och oacceptabelt. Kommer regeringen sedan att godkänna detta?

Det är dags att protestera. Skriv under den utmärkta petitionen, initiativ från Svenska Freds.

Läs också min kollega Hans Lindes fråga till regeringen, och Carl Bildts mycket illavarslande svar. Hög tid för protester, med andra ord!

Läs debattartikel från Aftonbladet igår.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Inga vapen till Colombia”

 1. Profilbild för nomasfarc
  nomasfarc

  Colombia ar ett demokratiskt land som befinner sig i en langvarig konflikt. Under manga ar har flera bevapnade grupper attackerat civila och staten har i manga fall inte kunnat eller haft viljan att forsvara civilbefolkningen.
  Problemmet bl a har varit att staten har inte haft kontrollen over alla regioner och rattssytemet. Den har regeringen har avvapnat i stort satt alla paramilitara styrkor och de som inte har gett sig, jagas i jungeln. Ingen regering har gripit sa manga knarkkungar och slagit sa hart mot mot knarkgerillan som haller flera hundra manniskor kidnappade i junglen. Staten har borjat att ta kontrollen over rattssystemet och alla regioner, laglosheten har minskat, mannskliga rattigheter har forbattrats och presidenten stods av 84% av befolkningen. Dessutom har presidenten bjudit alla bevapnade grupper att forhandla.
  Jag undrar, vad hjalper det att ha en svag stat igen? Att laglosheten kommer tillbaka? Det varsta som kan handa ar att ha en laglos stat utan rattssystem, dar flera grupper kampar med varandra.
  Det aterstar mycket att gora men presidenten ar pa god vag.

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Så brukar det låta när regeringsanhängare talar. Men regeringen är ju i allra högsta grad involverad i konflikten, så det borde vara ett tydligt skäl för att inte exportera vapen till dom.