EU-ambassader i framtiden?

Finlands nyutnämnde utrikesminister och f d EU-parlamentarikern, Alexander Stubb, menade nyligen att EU i framtiden kommer att skaffa egna ambassader runt om i världen. Spaniens premiärminister José Louis Rodriguez Zapatero tolkar Lissabonfördraget på samma sätt; att EUs utrikespolitik blir helt harmoniserad och medlemsländernas egna ambassader kan ersättas med EU-dito. Tolkar Carl Bildt Lissabonfödraget på samma sätt? Vad är det egentligen som gäller?

Så här sa Stubb till Financial Times i onsdags, citerad i Open Europe:

 ”All over the world there will be EU embassies. The name issue is not important… If we play our cards right, we’ll become one of the world’s great actors.  We are already a superpower in trade, a superpower in aid, but in foreign and security policy we haven’t reached the level we should be at. The only time we’re taken seriously is when we speak with a common voice.”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EU-ambassader i framtiden?”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Vore mycket olyckligt, omvärlden ser oss redan mindre och mindre som nation. Det handlar ju redan om EU istället för Sverige. När vi i praktiken förlorar vår suveränitet upphör vi ju i praktiken även att ses som en nation. En självstyrande nation är väl vad vi är istället för en självständig. Vi kan ju bara lagstifta i de inre angelägenheterna.

    Vill man att något ska styras federalt tycker jag också att man kan ta och kalla det federalt. Just nu är det väl ett dubbelt system vi kommer införa, utrikespolitik via EU och utrikespolitik via länderna. Sen hur mycket ska EU göra som juridisk person egentligen? Låter ju som vissa vill att EU ska göra mer eller mindre allt som en nation normalt gör.