Ingen CO2-skatt

Bad, bad news: För några timmar sedan röstade EU-parlamentet ned mitt förslag om en koldioxidskatt. Röstsiffrorna blev: 196 för (främst vänstergruppen, de gröna och sossarna), 333 mot (högerpartierna) och fyra som avstod. Trist. De åligger nu motståndarna att presentera något effektivare. Handelssystemet har ju hittills inte fungerat.

Däremot gick mitt förslag på bränsleskatt för flygindustrin och avgifter på flygets kväveoxidutsläpp igenom (§42). Jag hade också föreslagit en uppstramning av de s k flexibla mekanismerna i EUs handelssystem med utsläppsrätter (slutet av §39).

Jag klistrar in de formuleringarna nedan. Läs mitt anförande samt hela förslaget till rapporten (där alltså det om CO2-skatt har stryktits, i övrigt är den nästan intakt) i mitt tidigare inlägg.

42. Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag att luftfartsverksamhet ska ingå i EU:s system för handel med utsläppsrätter, men anser att parallella och kompletterande åtgärder, som skatt på flygbensin och avgifter på kväveoxidutsläpp, behövs för att ta itu med sektorns effekter på klimatförändringarna.

39. Europaparlamentet betonar därför det brådskande behovet av en översyn av EU:s system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser för att på ett effektivt sätt ta itu med de brister man erfarit under försöksperioden, bland annat de oväntade vinster företagen fått på grund av de tillgångar de förvärvat vid tilldelningen av de kostnadsfria koldioxidkvoterna (exempelvis de stora elproducenterna). Parlamentet betonar det starka stöd principen förorenaren betalar har i EU:s strategi för hållbar utveckling som innebär att EU:s system för handel med utsläppsrätter i första hand bör grunda sig på utauktionering på utsläppsrätter och ett totalt tak som överensstämmer med EU:s mål med utsläppsminskningar på 30 procent till 2020, inbegripet kvantitativa begränsningar och kvalitativa krav på användningen av projektcertifikat från mekanismen för ren utveckling/gemensamt genomförande (CDM/JI).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ingen CO2-skatt”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Hur är det med flyget i andra länder egentligen? Här i Sverige ligger vi ju ungefär på samma nivå som 1990 i förbrukat flygfotogen. Bunkerolja till fartyg har dock ökat 3 ggr. Diesel har ökat en hel del också. I det stora hela använder vi ju inte mindre olja än 1990.

 2. Profilbild för Linn

  Hej Jens!

  Tack för intervjun i fredags, kul att träffa en verkligt engagerad politiker!

  Nu ligger en text + bilden uppe på Rättviseakademin hemsida: http://www.rattviseakademin.nu/Default.aspx?ID=264&M=News&PID=566&NewsID=1284

  Förresten, är det ok att länka din blogg från min blogg?

  Hälsningar Linn

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej Linn
  Bra intervju, men inte världens vackraste foto 🙂
  Fin blogg. Länka gärna.

  mvh jens