Öppet brev till Maud Olofsson om Colombia

Idag och imorgon är Colombias vice-president, Francisco Santos Calderon, i Stockholm. UD påstår att syftet är att diskutera mänskliga rättgheter, men inte ett enda besök hos någon människorättsorganisation är inbokat, inte en enda fackförening får träffa Santos. Däremot ska en massa företag träffa honom. Även näringsminister Maud Olofsson (c) ska träffa Santos. Det är ett utmärkt tillfälle att lyfta upp människorättsfrågorna, exempelvis det faktum att Colombia är världens farligaste land för fackliga aktivister.

Så länge som aktivister förföljs i Colombia borde svenska företag undvika att investera i landet. Läs mitt och Colombianätverkets öppna brev till Olofsson nedan (just nu funkar inte filuppladdningen på denna blogg).

 

2008-04-14

Öppet brev till Maud Olofsson
Investera inte i krigets Colombia

På tisdag kommer du, Maud Olofsson, att träffa Colombias vicepresident Francisco Santos. Just nu befinner sig Santos i Sverige för att diskutera handel och investeringar. Vi uppmanar dig och svenska företag att för närvarande avstå från att investera i Colombia.

Vi är djupt oroade över att människorättssituationen i Colombia inte kommer att diskuteras under Santos besök. I Colombia pågår en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Tiotusental colombianer har dödats under de senaste decenniernas inbördeskrig och omkring fyra miljoner colombianer har fördrivits från sina hem och lever som flyktingar i sitt eget land.

Samtidigt genomgår den colombianska statsmakten sin värsta kris på många år. Mängder med regeringstrogna politiker anklagas för att ha samarbetat med och stött högerextrema paramilitärer. Utredning mot samanlagt 95 kongressledamöter pågår och listan växer ständigt. Vicepresident Santos själv har också pekats ut för att ha träffat och stött paramilitärerna.

Flera multinationella företag har anklagats för att stödja paramilitära grupper. Bananjätten Chiquita dömdes i mars 2007 att böta 25 miljoner dollar. Vi vill därför varna det svenska näringslivet för att stödja all form av ekonomisk verksamhet som kan vara kopplade till paramilitärernas krigsförbrytelser och olovliga verksamhet i Colombia.

I USA har demokraterna i kongressen satt käppar i hjulen på det frihandelsavtal som George W Bush och Colombias president Alvaro Uribe försökt genomdriva. Demokraterna, med Hillary Clinton och Barack Obama i spetsen, är framförallt kritiska till människorättssituationen i Colombia och förföljelserna av fackligt aktiva i landet.

Vi uppmanar därför dig, Maud Olofsson, att ta upp människorättssituationen i Colombia vid ditt möte med Santos. Det är hög tid att även svenska politiker och investerare får upp ögonen för situationen i Colombia.

Fredrik Jansson, ordförande Colombianätverket
Tel. 070-4850417

Jens Holm, EU-parlamentariker (v)
Tel. 076-8470328
 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Öppet brev till Maud Olofsson om Colombia”

 1. Profilbild för HELLO
  HELLO

  SKANDAL! SKANDAL! SKANDAL!

  Nödfall!

  SOME OF THE WORST CASES OF RACIAL PREJUDICE IN WORLD HISTORY!

  PLEASE MAKE SURE KING CARL XVI GUSTAF GETS THE INFORMATION BELOW!

  (There are thousands of copies of the information below on the Internet in Sweden.)

  The American people are thrilled to have their first African-American president.

  Speaking of Barack Obama—Barack Obama is a racial-minority individual and does not like racism:

  And Michelle Obama is a racial-minority individual and does not like racism:

  WORLDWIDE DISSEMINATION OF INFORMATION RELATING TO SCANDALS:

  (I) I do solemnly swear by Almighty God that George W. Bush committed atrocious, racist, hate crimes of epic proportions and with the stench of terrorism which I am not at liberty to mention. Many people know what Bush did. And many people will know what Bush did—even until the end of the world. Bush was absolute evil. Bush is now like a fugitive from justice. In any case, Bush will go down in history in infamy.

  (II) It is opined that Bill Clinton committed terrifying, racist, hate crimes during his presidency, and I am not free to say anything further about it. ‘Be sure your sins will find you out’ (Numbers 32:23).

  (III) What if basically all racial-minority people would subscribe to the interpretations that George Herbert Walker Bush committed monstrous, racist, hate crimes while he was the President of the United States? It will eventually come out: it is only a matter of time.

  (IV) I know it may be hard to believe. However, Ronald Wilson Reagan committed horrible, racist, hate crimes during his presidency.

  Respectfully Submitted by Andrew Yu-Jen Wang, J.D. Candidate
  B.S., Summa Cum Laude, 1996
  Messiah College, Grantham, PA
  Lower Merion High School, Ardmore, PA, 1993

  (There are thousands of copies on the Internet indicating the contents of (I), (II), (III), and (IV). For example, one can go to Google right now, type “George W. Bush committed hate crimes of epic proportions and with the stench of terrorism,” hit “Enter,” and readily find 1,000 or more copies indicating content of (I). For example, one can go to Msn right now (14 April 2009), type “It is opined that Bill Clinton committed racist hate crimes, and I am not free to say anything further about it,” hit “Enter,” and readily find more than 460 copies indicating content of (II). For example, one can go to Msn right now, type “George Herbert Walker Bush committed monstrous, racist, hate crimes,” hit “Enter,” and readily find more than 210 copies indicating content of (III). For example, one can go to Msn right now, type “Ronald Wilson Reagan committed horrible, racist, hate crimes during his presidency,” hit “Enter,” and readily find more than 180 copies indicating content of (IV). The contents of (I), (II), (III), and (IV) exist very extensively in all major search engines. And there are thousands of copies in very many countries around the world. For example, there are countless copies on the Internet in Australia, Brazil, Canada, China, Denmark, France, Germany, India, Japan, Korea, Russia, Sweden, the United Kingdom, etc.)

  “BAD NEWS FROM THE UNITED STATES: ON THE RACIST HATE CRIMES AND ETERNAL INFAMIES OF GEORGE W. BUSH, BILL CLINTON, GEORGE H.W. BUSH, AND RONALD REAGAN” BLOG OF ANDREW YU-JEN WANG
  ________________
  ‘If only there could be a BAN against invention that bottled up memories like scent & they never faded & they never got stale.’ Off the top of my head–it came from my Lower Merion High School yearbook.