Presstödet under EU-hot

EU-kommissionen har ju kritiserat det svenska presstödet för att vara otillbörlig konkurrens. I går fick jag och Eva-Britt svar från EUs konkurrens(!)kommissionär Neelie Kroes. Hon inleder betryggande med att säga att hon inte har för avsikt att ändra det svenska presstödssystemet. Fint! Men sen kommer det:

”Driftsstödet kan påverka stödmottagarnas förmåga att konkurrera både i och utanför Sverige”.

Hon fortsätter:

”Att driva en tidning är emellertid även en kommersiell verksamhet och kommissionen är skyldig att förhindra otillbörlig snedvridning av konkurrens och handel till följd av offentligt stöd.”

Hur ska detta tolkas? Ett tvetydigt budskap, men är det något som är klart så är det faktiskt att EU har benhårda konkurrenskrav som man inte får bryta mot. Bara det faktum att hon skriver att kommissionen inte har för ”avsikt” att ändra stödet. Varför kan hon inte g a r a n t e r a att de inte kommer att göa det? Vi bad ju om en bekräftelse att kommissionen skulle hålla sig utanför hur vi väljer att utforma vårt system. En sådan har vi inte fått.

Det känns minst sagt illa. Läs själv.

Min och Eva-Britts fråga: presstöd_fr2008-04-09.doc
Svaret från Neelie Kroes: presstöd_svar2008-04-09.doc

P S Nu har vår borgerliga regering lagt fram ett nytt presstödsförslag som lär vara en anpassning till EU. Det hade man kunnat räkna ut, inte ta strid för vår egen modell, nej återigen lägger vi oss platta för EU.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Presstödet under EU-hot”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Kanske dags att driva tidningar som ideella föreningar? Kanske lite svårt om man inte är typ en fackförening dock.

    Då kan de inte tjata om konkurrens och snedvridningen av den kommersiella marknaden iaf 🙂

    Regeringen och riksdagen verkar ju bestämt sig för att avveckla presstödet. Så EU-kommissionen behöver ju inte komma med fler påtryckningar i vilket fall. Så vi kan väl bara invänta vad marknaden hittar på tyvärr.