Utsläppshandeln och profiten

Världsnaturfonden rapporterar idag om de gigantiska vinster som de stora kraftbolagen har kunnat göra på EUs utsläppshandel. Handelssystemet har pågått sedan 2005. Sedan dess har storföretag i fem av EUs största länder, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien och Polen, kunnat tjäna någonstans mellan 23-71 miljarder (!) euro.

I Sverige har Vattenfall, Eon och Fortum tillsammans gjort vinster på 30 miljarder kronor tack vare en för generös gratistilldelning. Detta har dessvärre inte att göra med att de har sänkt sina utsläpp i proportion med detta. Problemet har varit att EU har delat ut utsläppsrätterna helt gratis samt varit alldeles för generös i tilldelningen. Många företag har helt enkelt fått fler utsläppsrätter än man har kunnat göra av med. Förklara det, den som kan!

I år ska en ny handelsfas starta, 2008-2012, självklart måste gratistilldelningen upphöra samt att utsläppskraven måste skärpas. Vissa blygsamma steg i den riktningen har tagits av EU-kommissionen, men det är tyvärr långt ifrån tillräckligt. Bara våra förhandlingar om att inkludera flyget i utsläppshandeln visar på hur hart när omöjligt det är att få till ett bra och välfungerande system.

I handelsutskottet och miljöutskottet kommer jag i år att arbeta md just denna fråga. Jag hade önskat att vi bara hade kunnat haft en koldioxidskatt istället: Så mycket enklare och effektivare!

En reaktion på ”Utsläppshandeln och profiten

  1. Ping: Elfusket hade kunnat undvikas « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s