Konsoliderad version under våren

Jag har just fått svar på min fråga till EU-kommissionen om det är på gång någon s k konsoliderad version av EU-grundlagen, d v s en och samma version av Lissabondfördraget/grundlagen för hela EU. Margot Wallström sade tidigare i år i the Times att det redan fanns en färdig sådan version, men EUs ledare vägrade publicera den.

Nu svarar Wallström till mig och säger att en konsoliderad version ska publiceras ”på Europeiska unionens samtliga officiella språk i början av maj 2008.” Men innan dess kan den finnas tillgänglig på internet:  ”Elektroniska versioner av den konsoliderade texten bör finnas tillgängliga på Internet redan på ett tidigare stadium”, skriver hon i sitt svar. ”Ett redan tidigare stadium”, borde inte det vara, typ nu? kan man undra.

En konsoliderad svensk version finns ju redan. En europeisk variant tror jag kan vara bra. Då ökar möjligheterna att sprida information om innehållet och med detta växer förhoppningsvis folks motstånd.

Dessvärre kommenterar hon inte hemlighetsmakeriet kring det hela. Fegt!

Min fråga: konsolversion_fr.doc (tillsammans med Eva-Britt Svensson)
Svar från Margot Wallström: konsolversion_svarKOMM.doc


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Konsoliderad version under våren”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Fanns det ens någon konsoliderad version i de länder som ratificerat fördraget?

  2. Profilbild för jens

    Bra fråga. Skulle tro att det inte fanns. Det ska ju finnas en version på varje språk i EUs publikationstidning Official Journal (som dessutom är dyr), men det är ju inte samma sak som en mer lättläst konsoliderad.