Ännu ett grundskott mot arbetarrörelsen

EG-domstolen har just offentliggjort sin dom (som pdf) i det s k Rüffertmålet. Delstaten Niedersachsen i Tyskland hade ställt krav på löner i överensstämmelse med kollektivavtal i byggandet av ett nytt fängelse. Detta drogs inför domstol av ett företag som inte ville det. Idag kom alltså domen. Man får inte ställa sådana lönekrav.

Detta går dessvärre helt i linje med domstolens tidigare Vaxholmsdom. EG-domstolen dömer helt utifrån EUs lagstiftning, som kräver fri konkurrens och rörlighet för tjänster och annat. Det svensk och europeisk arbetarrörelse har kämpat till sig i decennier raderas nu i några snabba domslut.

Dags för motstånd mot marknadsfundamentalismen!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ännu ett grundskott mot arbetarrörelsen”

 1. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Jens!
  En liten fundering. LO anser ju att Lissabonfördraget ska ratificeras. De grundar detta på denna skrivning: \

 2. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Jens!
  En liten fundering. LO anser ju att Lissabonfördraget ska ratificeras. De grundar detta på denna skrivning: ”Unionen ska erkänna och främja arbetsmarknadsparternas betydelse på unionsnivå och därvid ta hänsyn till skillnaderna i de nationella systemen. Den ska underlätta dialogen mellan arbetsmarknadens parter med respekt för deras självständighet”. Kan detta ens med den bästa vilja i världen tolkas på det sätt LO gör? Det betyder i mitt tycke absolut ingenting!

 3. Profilbild för Petter
  Petter

  Fördraget fastslår ju att domstolens praxis ska gälla vilket torde ha mer påverkan en det lilla stycke LO vill upplysa om. Som inte förbjuder EG-domstolen från att göra egna bedömningar. Hänsyn kan de alltid säga att de tar 🙂