Nya EU-kommissionären: Marknad före folkhälsa

Androula Vassiliou, har föreslagits att bli EU-kommissionens nya kommisionär för folkhälsa. Idag hade EU-parlamentet en utfrågning med henne. Jag var en av de som ställde frågor. Jag känner mig inte på något sätt tillfredsställd med hennes svar. Hon slog bland annat fast att marknadskraven måste överordnas åtgärder för folkhälsan i medlemsländerna samt att enskilda länder ska kunna få undantag om det blir en åttatimmarsgräns för djurtransporter.

vassiliou_ep2008-04-01.jpg
Androula Vassiliou ny EU-kommisionär för folkhälsa.

Jag frågade Androula Vassiliou om enskilda medlemsländer skulle ha rätt att förbjuda s k transfetter. Dessa ökar kraftigt risken för bl a hjärt- och kärlsjukdomar.

 – Transfett är definitivt inte bra förhälsan. Det är inget tvivel om detta. Men vi kan inte acceptera att enskilda medlemsländer skapar egna bestämmelser mot transfetter.

Men kan du inte visa lite flexibilitet…, frågade jag.

– Om vi visar flexibilitet för ett land måste vi göra det för alla, då sluar det tillslut med kaos, svarade hon. Hon kunde inte heller lova att det skulle bli åtgärder på EU-nivå, trots att hon, alltså, höll med om att transfett inte är bra för hälsan.

Jag frågade också om enskilda medlemsländer kunde få vidta åtgärder mot alkohol, t ex om Sverige kunde få sänka införselkraven för alkohol och stoppa alkoholreklam (två saker som EU har tvingat på oss och som har lett till att drickandet har ökat med över 30 procent sedan EU-anslutningen). Men inte heller där fick jag henne stöd. Svaret var detsamma, ett enskilt medlemsland får inte göra så, även om det är bra för folkhälsan.

Så talar en sann marknadsfundamentalist!

Vad det gäller alkohol tillade Vassiliou att hon inte var mot alkoholkonsumtion, utan bara ”överdriven konsumtion”. Det var inte den totala konsumtionen eller tillgängligheten som var problemet, enligt henne, utan extrema företeelser som ungdomsdrickande, fyllekörning etc. Inte något stöd för e traditionell svensk restriktiv alkoholpolitik, där totalkonsumtionen och tillgängligheten, är bärande delar. Det kommer bli många duster med Vassiliou, har jag en känsla av.

En positiv sak var att Vassiliou lovade ett förslag till nytt djurtransportsdirektiv. Detta ska komma ”innan årets slut”, lovade hon. Det borde komma tidigare, men bra att det kommer iallafall. Men jag blev rejält oroad när hon började tala om problemen med tidsbegränsningar på djurtransporter för länder som Irland och Cypern (hennes eget land) eftersom det tar mycket längre tid att transportera djur från dessa ö-länder. Hon talade som om det var en självklarhet att man måste få transportera djur. Hon sa också att hon var för kloning som sådant, men att kloning av djur var något helt annat och att detta skapade ”mycket lidande för djuren”. Alltså, fullt av motsägeler.


Publicerat

i

av

Etiketter: