Tal: Biogas

Jag har alldeles nyss talat om biogas i EU-parlamentet i Strasbourg. Jag företrädde miljöutskottet, vilket är bra, för då får man mer talartid. Mitt tal finns här: biogas_tal_EP2008-03-11.doc

 

 fischer_boel.jpg

Jag försökte få ett svar från EU-kommissionär Mariann Fischer Boel om bl a en vettig definition av biobränsle. Tyvärr fick jag inget svar. Ovan står hon och talar om annat.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Tal: Biogas”

 1. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Intressant att vi ÄNTLIGEN börjar få upp ögonen för biogas. Volvo har haft biogasmodeller på programmet i flera år ända tills man i år presenterade nya modeller. Då hade man tagit bort den modellen och satsar helt och hållet på etanol istället. Det tycker jag är tråkigt. Och då är vi framme vid dilemmat som jag brukar förfäkta: de som kan förse folket med produkter gör det inte! Tekniken finns men den tas tom bort i ett läge när miljödebatten blossar som hetast. Det är intressant och mycket märkligt!

 2. Profilbild för jens

  Instämmer fullt ut. Gas r mycket bättre än etanol. Om vi bara kunde få statliga krav – och en del bidrag – för att bygga ut gaspumpar till hela landets mackar skulle gasdriften kunna växa.

 3. Profilbild för Petter
  Petter

  Här i Sverige ligger ju ansvaret på biogas-produktion på kommunerna. Längre transporter till biogas-stationerna gör biogas olönsamt. Så det finns nästan bara stationer i de orter där biogas produceras (vilket iofs borde vara alla).

  AB Volvo/VTT satsar på teknik för LNG fast för biogas, det skulle kunna öppna möjligheten för fler stationer. Tankstationer som lagrar bränslet i flytande form är definitivt intressanta.

  Nu satsas det mycket på hybrider, men få hybrider kan köra på alternativa bränslen, syntetiska bränslen kan man förstås tillverka, särskilt syntetisk diesel. Men oavsett framtidens bränslen så måste ju förbrukningen ner. Det är iofs inget som sker med bytet till etanol.

  Hitta lite kul statistik om etanol förresten. Vi är den nästa största användaren av bioetanol, men vi är bara den fjärde största producenten av bioetanol i EU. Mycket av meningen med biobränslen är att de produceras inhemskt. Det dyrare priset gör ju också att vi i princip aldrig skulle ha råd att importera det istället för olja och bensin, inte med dagens handelsbalans iaf.

  Hur som helst, vi är ganska dåliga på att producera biogas i Sverige, de flesta EU-länder är bättre, men vad de producerar från för råvara verkar skilja. Danmark producerar t ex ~2.8 gånger mer biogas än oss.