Garanti för strejkrätten – vad säger LO?

Idag kräver s-topparna Morgan Johansson (f d minister) och riksdagsledamoten Bo Bernardsson en garanti för strejkrätten och kollektivavtalen innan Lissabonfördraget kan skrivas under. Det är helt rätt, och är ett krav som delas av en allt snabbare växande rörelse. Förra veckan var det europafackets generalsekreterare John Monks som krävde samma sak. Vänsterpartiet har länge krävt detta, förutom att vi vill folkomrösta om hela konstitutitionen.

Det alla undrar nu förstås är vad LOs ordförande – och tillika europafackets – Wanja Lundby Wedin säger. Ska hon fortsätta att vara lojal med s-toppen och blankt säga nej till krav på Lissabonfördraget eller kommer hon att sätta sina medlemmars intressen först och ställa krav?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Garanti för strejkrätten – vad säger LO?”

 1. Profilbild för Globetrotter
  Globetrotter

  Who cares!!! Det är gudskelov inte sossarna som regerar Sverige.

 2. Profilbild för Petter
  Petter

  Hoppas S kan mobilisera mot fördraget, antar att den måste godkännas enligt Kap 10, § 5 i RF med 75% majoritet. Måste kolla vad de tänker göra.

  Men godkänner de med enkel majoritet så är det ju inte mycket vi kan göra åt saken även om det inte är tillåtet att flytta över makt till EU utan grundlagsändringar eller med Kap 10, § 5 i RF.

  Fler och fler socialdemokrater verkar fatta att icke skriftliga överenskommelser eller försäkringar inte gäller, det är bara en sådan som gäller för oss det är att vi inte blir fällda för att inte införa Euron, men det är ju för att vi gör det för att vägen till Euron ska vara så kort som möjligt när de i riksdagen tycker att de kan införa den. Men de borde insett från början att EU är mycket mer än de själva lovade att det skulle vara. Vi gick inte med för att ta del av den inre marknaden, den var vi redan fullt ut deltagare (bortsett från jordbruks och fiskepolitiken) i 1994, tidigare hade vi tullfrihet på industrivaror. Schengen är t ex Norge medlem i (deras EU utan gränser), men inte alla EU-länder och alla medlemmar är inte med fullt ut. Skulle vi sagt nej 94, skulle vi fortfarande vara del av ett Europa utan gränser till största förmodan, varför vi väntas ge ifrån oss självbestämmande för att få det vet jag inte varför de kör med. Jag tycker inte man kan legitimera eller gifta ihop Schengen med EU-medlemskap, eller för den delen handelsfrihet med EU-medlemskap eller för den delen lossas som att vi har handelsfördelar utöver de vi hade med EES.

 3. Profilbild för Petter
  Petter

  Globetrotter

  Det är sossarna som avgör om vi ratificerar fördraget i höst. Det är riksdagen som avgör saken, inte regeringen.

 4. Profilbild för jens

  Ser att Aftonbladet är inne på samma spår:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/arbetsliv/article1956011.ab
  Men de har ju helt fel när det gäller vänsterpartiet. Vi vill ju självklart ha en strejkgaranti för alla arbetare, inte bara de svenska.

 5. Profilbild för jens

  Förresten hade Wanja Lundby Wedin en bra debattartikel på temat i gårdagens Financial Times:
  http://www.ft.com/cms/s/0/974afda8-e865-11dc-913a-0000779fd2ac,s01=1.html
  Tillsammans med Monks. Den kritiska analysen av Vaxholmsdomen finns där, men inget av Monks krav från förra veckan finns där. Oroväckande och synd. Hade jag varit LO-medlem hade jag omedelbart tagit upp det med min ordförande.

 6. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Tack Jens för det påpekandet om felaktigheten i Aftonbladet. Sådana här små detaljer i media om vänsterpartiet blir allt vanligare. Jag kan inte lösgöra mig från tanken att det här är fullt medvetet skrivet på det sätt det är. Sossarna vet att att de är ute på hal is när det gäller EU frågan. De vet också att de inte ens i sitt eget parti har något stöd för partiledningens linje.
  Och därför vägrar de också en folkomröstning i frågan för de är livrädda för att det skulle få upp motsättningarna i ljuset.