Välgörande s-kritiska röster om EU

Carl Tham (s) kritiserar idag på DN-debatt socialdemokraternas för att tiga i EU-frågan. Han skriver:

”Det sades en gång att vi måste vara med i EU för att klara samhällsproblem som inte längre kan skötas nationellt. Det verkade vara en rimlig ståndpunkt. Men hör då statsstödet till tidningar dit? Eller biblioteksersättningen? Eller alkoholpolitiken? Eller äktenskapslagstiftningen? Eller förvaltningsrätten? Eller strejkrätten? Eller moms på tjänster? Och så vidare i långa banor.”

Precis. Till detta skulle lägga en lång rad andra frågor där EU tvingat oss att försämra våra lagar.

Det är bra att Tham törs tala klarspråk. En annan som gör det var Sören Wibe, häromdagen i Efter Arbetet. Också det en bra artikel. Om s-ledningens vägran att erkänna att delar av vår arbetsrätt numera regleras av jurister i EG-domstolen och inte av parterna på arbetsmarknaden. Detta efter Vaxholmsdomen som beskär fackets möjligheter att värna sina rättigheter.

Wibe skriver:

”Inför anslutningsförhandlingarna 1993 krävde socialdemokratin följande:
..att EG erkänner kollektivavtal enligt den nordiska modellen som tillräckligt medel att verkställa direktiv utan att dessa avtal behöver bekräftas av myndigheter;
..att svenska kollektivavtal därmed skall kunna gälla allt arbete som utförs i Sverige, även vid utländska entreprenader och från entreprenadens första dag;
..att ändringarna i MBL §§ 25a , 31 a och 42, ”Lex Britannia” bibehålls.

Kraven är ordagrant återgivna från Göran Färms bok ”Sverige och EG” sidan 252. Under hela folkomröstningskampanjen upprepades gång på gång, inte minst av Jan Andersson, att Sverige fått fullgoda säkerheter om att dessa krav var uppfyllda. Utan denna ”säkerhet” hade LO aldrig gått med på en Ja-linje 1994, och Sverige hade med all sannolikhet med bred marginal röstat nej till medlemskap.

Alla de tre kraven kullkastas av Vaxholmsdomen. Är det då orimligt att kräva att de rättigheter vi en gång utlovades skall erkännas?”

Visst. Svenska socialdemokrater och LO-ledare borde göra som en växande del av arbetarrörelsen i Danmark gör: Kräv att strjekrätten garanteras innan Lissabondfördraget skrivs under. Och: Folkomrösta om konstitutionen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Välgörande s-kritiska röster om EU”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Förstår mig inte på Carl Tham då han skriver detta.

  ”Det fanns goda skäl för socialdemokratins ledning att förorda EU-medlemskap: att stå utanför hade blivit för ekonomiskt kostsamt. Man kan likaledes försvara den ideella sidan av medlemskapet. EU är ett redskap för fred och samarbete. Därav också det heta engagemanget för utvidgningen av Europa.”

  1994 när folkomröstningen genomfördes och propagerades för var vi redan medlemmar i EES/EFTA och det trädde i kraft för Sverige samma år, 10 år tidigare än detta så hade vi redan tullfrihet på en rad varor och innan det börja vi trappa ner nivåerna.

  Vi deltog redan i den inre marknaden, vi hade fått samma situation som Norge om vi stannade utanför EU. Dvs varit med i den inre marknaden, men haft egen jordbruks- och fiske-politik. Schengen och passfrihet hade vi kunnat haft som EES-land också.

  Snart ska vi få en mindre möjlighet att bedriva egen utrikespolitik, bland annat egen utrikespolitik var ju det som Norge ville få genom att träda ur Unionen med oss. Förr var utrikespolitik en sådan sak man var tvungen att bestämma över själv för att vara en suverän stat, idag verkar vi inte bry oss? Samtidigt räknas inte stater som Hong Kong och Monaco som suveräna pga att de inte kan bedriva egen utrikespolitik. Fast å andra sidan så ser omvärlden oss inte som en enskild stat utan som ett stort EU där våra nationella lagar ska vara så lika som direktiven som möjligt. Vilket stämmer fint. Det betyder också att det är EUs politik som syns inte de enskilda staternas.

  Ekonomiskt sett skulle ett fortsatt EES-medlemskap blivit billigare, vi skulle fått bestämma själv över fler områden och vi skulle fortfarande kunnat arbeta för fred i Europa. Sen att Persson hade hållningen ovan är en annan sak. Att vi skulle få mer att säga till om när vi säger upp vår egen suveränitet köper jag inte, då vi aldrig kan stoppa förslag i EU inte ens för oss själva, visst kan vi göra som med Euron och vägra leva upp till våra förpliktelser, men de kan likaväl kräva att vi genomför förändringarna.

 2. Profilbild för Havsglimten

  Hoppas fler sossar törs säga sin mening!

  Bra Tham!