EU lovar färre djurförsök

EU kommer verka för att djurförsök ska ersättas med alternativa metoder. I framtiden kommer det också bli olagligt att bedriva djurförsök på gorillor, orangutanger och andra s k stora apor samt att bedriva försök på viltfångade djur. Det lovade EUs miljökommissionär Stavros Dimas ikväll på seminariet ”Progress without pain” arrangerat av Jens Holm, EU-parlamentariker, vänsterpartiet. Förslagen kommer att vara en bärande del när EU-kommissionen till våren presenterar sin nya version av djurförsöksdirektivet 86/609, lovade Dimas.

 – Det är bra att EU ska verka för att djurförsöken blir färre. Nu är det upp till bevis, för djurförsöken ökar ständigt inom EU. Det är oacceptabelt, säger Jens Holm.

 – Dimas berättade inte exakt hur djurförsöken ska minskas. Jag vill ha konkreta minskningsmål utslagna på t ex olika sektorer. Det ska jag verka för när frågan kommer till EU-parlamentet, fortsätter Holm.

–Jag kommer också att verka för att EU antar en avvecklingsplan för alla djurförsök på apor samt anslår mer resurser till alternativ till djurförsök.

Enligt ny statistik från EU-kommissionen utnyttjas över 12 miljoner djur i djurförsök varje år i EU. Mellan 2004-2005 (den senaste tillgängliga statistiken) ökade antalet med drygt 300 000 djur. De största djurförsöksländerna är Frankrike (2,1 miljoner djur), Storbritannien (1,9 milj) och Tyskland (1,8 milj). I Sverige dödas ungefär 500 000 djur årligen i djurförsök och är en siffra som har ökat den senaste tiden.
Läs mer om djurförsök i EU.

På konferensen ”Progress without pain – Alternatives to animal experiments” medverkade förutom Stavros Dimas fyra forskare som bedriver alternativ till djurförsök. Från Sverige medverkade Johan Rönnelid från Uppsala universitet. Läs mer om seminariet.
Mer info:
Jens Holm, tel: 076-847 03 28


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EU lovar färre djurförsök”

  1. […] tanke på att över 12 miljoner djur plågas och dödas i djurförsök i EU varje år. Och med tanke på att detta är en snabbt […]