Fiskestopp – helt rätt

Fiskeriverket totalsågar idag EUs gemensamma fiskeripolitik. Och detta på goda grunder: miljarder i subventioner till hänsynslös utfiskning gör egentligen ingen glad. Man undrar: Varför inte ändra på det hela? Det är just det som är kruxet; EUs fiskepolitik är ett – av flera – exempel på hur EU ligger som en våt filt över progressiv, eller åtminstone, rimlig, nationell politik. Den är mycket svårt att ändra på om man inte är beredd att ta strid, och det är faktiskt vad vårt verk har gjort.

Det är endast EU-kommissionen som får komma med förslag på fiskekvoter, subventioner och andra delar av fiskepolitiken. Och EU-kommissionen fortsätter att föreslå en fiskeripolitik baserat på rovfiske och pengarullning. Det är mycket svårt för EUs fiskeministrar  – som i slutändan ska godkänna förslagen – att göra ändringar på detta. Men vad värre är, det är faktiskt omöjligt för ett enskilt medlemsland att föra en ambitiösare/hållbarare politik. Fiskeripolitiken är nämligen en helt harmoniserad angelägenhet.

Därför är debattartikelns krav på ett nationellt fiskestopp i Sverige intressant. Det är nämligen i strid med EU-bestämmelserna, men helt i linje med de ledande forskarnas uppmaningar och en ansvarsfull politik. På frågan om var lojaliteten ligger: Hos EU-systemet eller fiskarna och det marina ekosystemet, har Fiskeriverket valt det senare.

Det är strongt och helt rätt!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Fiskestopp – helt rätt”

  1. […] Bloggat: Polar, Jens Holm, I media: DN1, DN2, GP, DN3, Andra bloggar om: Fiske, Rörö, Sill, Tobis, Themis, GG 144 […]