Vaxholm -> social dumpning

Jag är ingen expert på arbetsrättsfrågor – min kollega Eva-Britt brukar ta hand om dem. Men gårdagens inslag i Studio Ett förtjänar att lyssnas på. En serie svenska experter säger en och samma sak: Vaxholmsdomen för en dryg månad sedan öppnar för social dumpning. EG-domstolen anklagade ju Byggnadsfacket för att ha vidtagit stridsåtgärder mot det lettiska företaget Laval, som inte följde de svenska nivåerna.

Professor Ronnie Eklund vid Stockholms universitet säger kort och gott i inslaget: ”Det här är social dumpning.” Han menar att domen visar att EUs s k utstationeringsdirektiv är en harmoniseringslag, vilket innebär att det finns vissa miniminivåer som ska följas, men att man sedan inte har rätt att ha högre krav i något enskilt land. Det kommer möjliggöra för utländska företag att strunta i svenska kollektivavtal – och vi har inte rätt att protestera mot detta.

Birgitta Nyström, professor Lunds universitet tolkar EU-domen så här: ”I valet mellan det ekonomiska och det sociala ger man övervikt till det ekonomiska. Man tolkar hela tiden den fria rörligheten framför skyddet av arbetstagarna. Det blir som det ursprungliga förslaget till tjänstedirektivet.”

Ruggigt!

Läs också LO-tidningens ledare: EU-dom öppnar för lönedumping. De är inne på samma tolkningsspår. Dessvärre.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Vaxholm -> social dumpning”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Nja, låter lite feltänkt med utstationeringsdirektiv för Svenska företag som L & P Baltic Bygg AB faktiskt var. Ska de få billigare Balter än en byggfirma som ägs av en svensk? Varför skulle ägarförhållandet ha något med saken att göra?

  Är det ett svensk bolag med arbetskraften anställd i Sverige så borde väl inget annat än våra egna regler gäller. Åtgärden var mot ett svenskt företag. Men visst det skrevs så att det var mot Laval blockaden var, men

 2. Profilbild för Petter
  Petter

  ”Den pågående blockaden mot Laval un Partneri Ltd på Söderfjärdsskolan har medfört
  att bolaget under överskådlig tid inte kan fullfölja entreprenaden. Vaxholms stad har
  därför överenskommit med bolaget L & P Baltic Bygg AB att entreprenadkontraktet
  skall avbrytas fr. o. M. 2005-02-10.”

 3. Profilbild för Petter
  Petter

  Antar att det är svårt att sätta ett Lettiskt företag i blockad om det inte finns i Sverige mer än i sin Svenska form L & P Baltic Bygg AB. För de åkte ju inte till Lettland.