Lågenergilampor – en lysande idé

Läs min debattartikel i dagens Corren.

Lågenergilampor – en lysande idé
Östgöta-Correspondenten 2008-01-18
 

Sverige bör ta efter Irland och införa förbud mot konventionella glödlampor. Det skriver EU-parlamentarikern JENS HOLM (v).

Glödlampor kan tyckas triviala i kampen mot klimathotet. Men faktum är att en satsning på lågenergibelysning kan minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka en miljon ton per år.

Politiker uppmanar ofta medborgarna att ersätta konventionella lampor med lågenergilampor. Men varför lägga hela ansvaret på individen?

Regeringen borde ta initiativ till en nationell satsning på lågenergibelysning. Stora framsteg i teknikutvecklingen för kvicksilverfria lågenergilampor har gjorts och ytterligare satsningar bör göras. Utfasning av glödlampor och offentlig upphandling av klimatvänlig belysning borde vara högprioriterat.

Flera länder utanför EU har redan beslutat att förbjuda vanliga glödlampor och nyligen beslutade Irland att helt och hållet gå över till lågenergilampor från och med 2009. EU-kommissionen ville först stoppa förbudet med motiveringen att det strider mot konkurrensregler och den fria rörligheten på EU:s inre marknad.

Men nu har kommissionen gjort en helomvändning. Den har inte bara gått med på Irlands förbud – utan ska själv komma med ett förslag om ett allmänt förbud i EU.

Det är bra – men tyvärr tar lagförslagen från kommissionen för lång tid. Och när vi väl har kommit hela vägen till beslut så är det inte sällan urvattnat.

Sverige måste därför gå före och sätta ett slutdatum för användningen av konventionella glödlampor. Redan nästa år skulle alla offentliga byggnader enbart kunna få lågenergibelysning och staten borde temporärt subventionera lågenergilampor så att priset blir rimligt. Dessutom borde Sverige verka för att strafftullarna på importerade lågenergilampor avvecklas.

Sverige har alla förutsättningar att bli EU:s mest klimatoffensiva medlemsland. Dags således att anamma den lysande idén om glödlampsförbud.

Jens Holm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lågenergilampor – en lysande idé”

  1. Profilbild för Fredrik Andersson

    Bra skrivet! Artikeln om Colombia som du undertecknade publicerades för övrigt i smålandsgruppens tidningar idag. Bara så du vet…