Glödlampsförbud trots allt?

Idag rapporterar irländsk TV att miljöminister John Gormley ska ha fått EU-kommissionens stöd för att införa ett stopp mot konventionella glödlampor. Det vore glädjande om det verkligen stämde. Än så länge har ingen från kommissionen uttalat sig positivt i frågan.

Man kan tycka att det vore en självklarhet att ett enskilt medlemsland skulle få bestäma över en sån här sak, men som jag rapporterade häromdagen anser EU-kommissionen att ett förbud i ett medlemsland är i strid med den inre marknadens krav på fritt föde för varor.

Det intressanta är att kommissionens stopp mot det irländska förbudet går helt stick i stäv mot vad EU-toppmötet beslutade i mars 2007. I en bilaga till sina klimatmål pekade toppmötet ut just energisnål belysning som ett smart sätt att minska utsläppen på. Man skrev bland annat:

”invites the Commission to rapidly submit proposals to enable increased energy efficiency requirements on office and street lighting to be adopted by 2008 and on incandescent lamps and other forms of lighting in private households by 2009.”

Jag ska se om jag kan få mer info.

Dessvärre får inte Sverige ha kvar vårt förbud mot smällare. Även här påstår EU-kommissionen att det strider mot marknadskraven. Absurt och måste måste stoppas! Självklart måste vi kunna få förbjuda smällare om vi vill.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Glödlampsförbud trots allt?”

  1. Profilbild för John
    John

    Om inte Irland får förbjuda glödlampor och satsa på lågenergibelysning hoppas jag att det blir uppror. Det vore ju höjden av nyliberalism och EU-centralism.