Veg -> veggo

Vid nyår bestämde jag mig för att bli vegetarian istället för vegan. Jag har nu varit vegan i 14 år, sedan januari 1994. Det har varit 14 mycket fina år, inte minst det sista som EU-parlamentets (troligen) förste och ende vegan. Nästan varje dag har innehållit en diskussion om köttkonsumtion och djurrätt. Det är den stora fördelen med att vara vegan; det provocerar på ett positivt sätt.

Baksidan är att det är svårt att kombinera med det liv jag nu lever; på ständigt resande fot samt som småbarnsförälder.

Med 14 år i backspegeln kan jag konstatera att en hel del har hänt. Kritiken mot köttindustrin har vuxit sig starkare, inte minst med debatten om den globala uppvärmningen. Tvångsuppfödningen, transporterna och slakten av miljontals djur ifrågasätts nu av en allt bredare rörelse. När man för 14 år sedan bemöttes av oförstående eller rent av förlöjligande bemöts djurrättsrörelsen idag med respekt. Det är bra, men mycket – dessvärre det mesta – finns kvar att göra.

Jag kommer förstås fortsätta att driva dessa frågor – djurrättsfrågorna och köttkritiken – i EU-parlamentet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

14 svar till ”Veg -> veggo”

 1. Profilbild för Ilona

  Du kan ju trösta dig med att du inspirerat andra att bli både vegetarianer och veganer. Så du ligger på plus ändå. Jag tror också att du kommer att vara mer vegan än vegetarian när det finns möjligheter. För du har väl inte skrivit upp skinnskor på din inköpslista?

 2. Profilbild för jens holm
  jens holm

  Jo. I synnerhet tror jag att veganerna har normaliserat vegetarianismen. Förr var det extremt att vara vegetarian, nu är det rätt mainstream tack vare att veganismen har fått den extrema rollen. Ett steg framåt alltså.

  Skinnskor? Nej, några sådana blir det inte.

 3. Profilbild för Madeleine Wåland

  Nyårslöften är till för att brytas, det vet du! 🙂

 4. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Nej! Du är ju min idol! Droppa inte veganismen 🙁

 5. Profilbild för Kaj Raving

  Illa, illa… 🙁

  Men jag förstår dig alltför väl. Att vara vegan och laga maten hemma är inget bekymmer, men så fort man kommer bortom hemmets trygga sfär så blir det lätt problem.

 6. Profilbild för Johan F

  Ja, alltså, det är verkligen påfrestande att käka veganskt. Visserligen får vi veganmat i skolan, men den är så usel och näringsfattig att jag nu – efter drygt ett år som strikt vegan – gett upp det hela. Visst, det går väl att vara ambitiös och göra matlådor dagen innan, men på våra korta raster blir det inte mycket över till att gå och micra.

  Jätteintressant blogg, fortsätt blogga lika bra. Och ja, jag är likt dig fortfarande vegetarian.

 7. Profilbild för John
  John

  Det viktigaste måste ju i vart fall vara vad man driver rent politiskt. Hellre en vegetarian som är effektiv och slåss för djurens rättigheter än en vegan som fokuserar för mycket på sin egen livsstil och hmmas av detta (jag tror faktiskt det kan vara fallet ibland).
  Så fortsätt o slåss för djuren, oavsett hur.

 8. Profilbild för Mia Eriksson
  Mia Eriksson

  Blir så oerhört glad av att en människa som du finns i EU Parlamentet och kan representera alla djur- och jordvänner! Vikigt att makten inte förbehålls de som tycker det som de etablerade redan står för och ännu viktigare att människor som vill värna om jorden och dess invånare på riktigt får påverka i större utsträckning. Gott nytt år till dig och hoppas du har kraft och glädje att fortsätta länge till!!
  /Mia 🙂

 9. Profilbild för luckdragon
  luckdragon

  MÖRDARE!!!

 10. Profilbild för Maria
  Maria

  Kul me en vegegetarian i eu-parlamentet, äntligen någon med lite vett i skallebanken;) önskar dig all lycka!/Maria

 11. Profilbild för Joakim
  Joakim

  Fy fan, vad desillusionerad jag blir. Vem ska man nu rösta på i juni? Alla kandidater kommer aktivt stödja djurförtrycket. Vad är det för val?

  ”Ah, men jag är småbarnsförälder ju”

  Är du på riktigt? Du vet att det handlar om en stark grupp som förtrycker en svag och du väljer medvetet att ställa dig på förtryckets sida med motiveringen att alternativet är jobbigt. Det är för helvete bara att bita ihop och göra det du vet är rätt. Det här är ett oerhört svek mot såväl djuren som mot de ideal du har utgett dig för att representera. Du har tappat all trovärdighet som politiker och männsika.

 12. Profilbild för Laks

  Håller verkligen inte med Joakim. Vadå tappat all sin trovärdighet som politiker och människa? Är du dum i huvudet eller? Han har varit vegan, jobbar aktivt inom politiken för djurens bästa och väljer att sedan gå tillbaka till vegetarian. Visst, det skulle vart bättre om han fortsatt som vegan men han är fortfarande 1000 ggr mer djurvänlig (& miljövänlig) är de andra som äter kött och INTE driver politiker om djurrätt. Enkel matematik.

 13. Profilbild för Daniel

  Nej, oerhört tråkigt att läsa detta. Hur kan man börja utnyttja oskyldiga individer med anledningen att det är jobbigt eller opraktiskt att INTE utnyttja? Jag vill inte skälla eller något, men det finns ärligt talat inga skäl till att inte vara vegan med de förutsättningar vi har här i Sverige.

  Som sagt, jag vill inte skälla, men jag förstår att det kan låta som att jag gör det. Men jag känner att jag måste få säga det djuren vill säga till dig, men inte kan. Jag försöker föra djurens talan, helt enkelt.

 14. […] by critics of his time as New South Wales transport minister, and Stockholm MEP Jens Holm who lapsed from veganism to vegetarianism after a year as the only vegan in the European […]