Veg -> veggo

Vid nyår bestämde jag mig för att bli vegetarian istället för vegan. Jag har nu varit vegan i 14 år, sedan januari 1994. Det har varit 14 mycket fina år, inte minst det sista som EU-parlamentets (troligen) förste och ende vegan. Nästan varje dag har innehållit en diskussion om köttkonsumtion och djurrätt. Det är den stora fördelen med att vara vegan; det provocerar på ett positivt sätt.

Baksidan är att det är svårt att kombinera med det liv jag nu lever; på ständigt resande fot samt som småbarnsförälder.

Med 14 år i backspegeln kan jag konstatera att en hel del har hänt. Kritiken mot köttindustrin har vuxit sig starkare, inte minst med debatten om den globala uppvärmningen. Tvångsuppfödningen, transporterna och slakten av miljontals djur ifrågasätts nu av en allt bredare rörelse. När man för 14 år sedan bemöttes av oförstående eller rent av förlöjligande bemöts djurrättsrörelsen idag med respekt. Det är bra, men mycket – dessvärre det mesta – finns kvar att göra.

Jag kommer förstås fortsätta att driva dessa frågor – djurrättsfrågorna och köttkritiken – i EU-parlamentet.

14 reaktioner på ”Veg -> veggo

 1. Du kan ju trösta dig med att du inspirerat andra att bli både vegetarianer och veganer. Så du ligger på plus ändå. Jag tror också att du kommer att vara mer vegan än vegetarian när det finns möjligheter. För du har väl inte skrivit upp skinnskor på din inköpslista?

 2. Jo. I synnerhet tror jag att veganerna har normaliserat vegetarianismen. Förr var det extremt att vara vegetarian, nu är det rätt mainstream tack vare att veganismen har fått den extrema rollen. Ett steg framåt alltså.

  Skinnskor? Nej, några sådana blir det inte.

 3. Illa, illa… 😦

  Men jag förstår dig alltför väl. Att vara vegan och laga maten hemma är inget bekymmer, men så fort man kommer bortom hemmets trygga sfär så blir det lätt problem.

 4. Ja, alltså, det är verkligen påfrestande att käka veganskt. Visserligen får vi veganmat i skolan, men den är så usel och näringsfattig att jag nu – efter drygt ett år som strikt vegan – gett upp det hela. Visst, det går väl att vara ambitiös och göra matlådor dagen innan, men på våra korta raster blir det inte mycket över till att gå och micra.

  Jätteintressant blogg, fortsätt blogga lika bra. Och ja, jag är likt dig fortfarande vegetarian.

 5. Det viktigaste måste ju i vart fall vara vad man driver rent politiskt. Hellre en vegetarian som är effektiv och slåss för djurens rättigheter än en vegan som fokuserar för mycket på sin egen livsstil och hmmas av detta (jag tror faktiskt det kan vara fallet ibland).
  Så fortsätt o slåss för djuren, oavsett hur.

 6. Blir så oerhört glad av att en människa som du finns i EU Parlamentet och kan representera alla djur- och jordvänner! Vikigt att makten inte förbehålls de som tycker det som de etablerade redan står för och ännu viktigare att människor som vill värna om jorden och dess invånare på riktigt får påverka i större utsträckning. Gott nytt år till dig och hoppas du har kraft och glädje att fortsätta länge till!!
  /Mia 🙂

 7. Kul me en vegegetarian i eu-parlamentet, äntligen någon med lite vett i skallebanken;) önskar dig all lycka!/Maria

 8. Fy fan, vad desillusionerad jag blir. Vem ska man nu rösta på i juni? Alla kandidater kommer aktivt stödja djurförtrycket. Vad är det för val?

  ”Ah, men jag är småbarnsförälder ju”

  Är du på riktigt? Du vet att det handlar om en stark grupp som förtrycker en svag och du väljer medvetet att ställa dig på förtryckets sida med motiveringen att alternativet är jobbigt. Det är för helvete bara att bita ihop och göra det du vet är rätt. Det här är ett oerhört svek mot såväl djuren som mot de ideal du har utgett dig för att representera. Du har tappat all trovärdighet som politiker och männsika.

 9. Håller verkligen inte med Joakim. Vadå tappat all sin trovärdighet som politiker och människa? Är du dum i huvudet eller? Han har varit vegan, jobbar aktivt inom politiken för djurens bästa och väljer att sedan gå tillbaka till vegetarian. Visst, det skulle vart bättre om han fortsatt som vegan men han är fortfarande 1000 ggr mer djurvänlig (& miljövänlig) är de andra som äter kött och INTE driver politiker om djurrätt. Enkel matematik.

 10. Nej, oerhört tråkigt att läsa detta. Hur kan man börja utnyttja oskyldiga individer med anledningen att det är jobbigt eller opraktiskt att INTE utnyttja? Jag vill inte skälla eller något, men det finns ärligt talat inga skäl till att inte vara vegan med de förutsättningar vi har här i Sverige.

  Som sagt, jag vill inte skälla, men jag förstår att det kan låta som att jag gör det. Men jag känner att jag måste få säga det djuren vill säga till dig, men inte kan. Jag försöker föra djurens talan, helt enkelt.

 11. Pingback: Veganism in Politics: Netherlands and Australia | THE VEGAN OPTION radio show and blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s