EU-parlamentet vill frige Guantanamofångarna

Igår röstade vi igenom en relativt bra resolution om terrorismbekämning (krav på att grundläggande rättigheter ska respekteras, inte kränka individen, kritiserar CIAs fångprogram etc). Det som var särskilt bra var att ett ändringsförslag med krav på att ”frisläppta” fångar från  Guantanamo ska få en fristad. Idag finns det ett drygt femtiotal fångar som egentligen skulle kunna släppas från Guantanamo, men som inte kan åka till sina hemländer p g a tortyrrisk.

Självklart borde alla Guantanamofångar friges och hela fånglägret stängas (det har vi krävt tidigare) och USA borde dras inför internationell domstol. Men det här ändringsförslaget är ett bra steg framåt och kan förhoppningsvis leda till en dräglig framtid för flera individer som idag befinner sig i ett desperat läge.

Texten som gick igenom nedan:

Punkt 6a (ny)
6a. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att starta ett initiativ på europeisk och internationell nivå för vidarebosättning av Guantánamo-fångar från tredjeländer, vilka inte kan sändas tillbaka till sina ursprungsländer, eftersom de där riskerar att utsättas för förföljelse och tortyr.

Läs min och Kalle Larssons (v) debattartikel om detta i dagens UNT.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”EU-parlamentet vill frige Guantanamofångarna”

 1. Profilbild för Magnus Ahlkvist

  Bra artikel!

  Du har dock länkat till debatt-sidan på UNT, inte till själva artikeln, vilket betyder att man om en halvtimme eller så kommer att hamna på huvud-debattartikeln för den 14 december, inte er artikel.
  http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=2-AV_ID=702086,00.html

 2. Profilbild för jens

  Hej Magnus
  Tack för det. Nu är det årgärdat.