Lägger regeringen locket på om flygresorna?

Det som egentligen bara skulle vara en rutinfråga håller på att bli något helt annat. Många frågar mig om det rimliga i alla resor till och från EU-parlamentet och vid EUs toppmöten. Det är inte så lätt att ge ett bra svar på det. Det finns nämligen inget. Bara mina egna resor till och från Bryssel resp Strasbourg motsvarar resor 2,5 varv runt jorden och leder till utsläpp på hela 12 ton koldioxid. Det var det här vår nuvarande EU-minister Cecilia Malmström (fp) skulle stoppa, nu som minister har hon aldrig tagit upp det på något toppmöte (rätta mig om jag har fel).

I vart fall. Nu till Lucia ska alla stats- och regeringschefer resa ned till Lissabon för att underteckna EU-konstitutionen. Dagen efter fortsätter toppmötet, men då i Bryssel (!). Den extra svängen leder till en massa extra onödiga utsläpp. Sånt sticker, med rätta, i ögonen och underminerar i längden trovärdigheten i klimatfrågor.

Hur många reser från Sveriges regering? Hur stora extrautsläpp leder detta till? Det har många frågat om. Jag ville också veta det. Förra veckan bad jag en kollega ta reda på vilka som reser. Men det fick hon inte, det var inget som man ville lämna ut (!). Man hänvisade istället till regeringens rättschef, Christina Weihe. Då ringde jag upp henne. Detta var i fredags. Jag ville ha svar på den enkla och fullt rimliga frågan: Vilka statsråd och tjänstemän reser till Lissabon resp Bryssel? Reser man med regeringsplanet eller reguljärt. En trist rutinfråga med andra ord.

Men det kunde jag inte få något svar på. Rättschefen skulle göra en prövning av min förfrågan. Det här var ju ett sektretessärende, sa hon. Varsågod, gör det, men hör av dig på måndag svarade jag. Igår hördes inget. Nu ringde hon mig för en timme sedan och fortfarande kunde jag inte få något besked. Hon hänvisade till att jag alltid kunde överklaga beslutet. Jodå, det råkar jag veta att jag har rätt enligt Tryckfrihetsförordningen att få ut offentligt material. Men överklagar jag får jag inte informationen innan toppmötet. Tyvärr är det inte alltför långsökt att misstänka att det är just det regeringskansliet är ute efter: Att mörklägga tills toppmötet är över. Är det på det viset är detta faktiskt en smärre skandal.

Nu har jag krävt att Weihe iallafall ska berätta vilka och hur många som åker från regeringen. Strunt i hur de reser; jag vet redan att man kör regeringsplanet och att Cecilia Malmström ska resa tillbaka från Strasbourg (där hon har varit idag) för att till Lucia åka med Fredrik Reinfeldt i regeringsplanet till Lissabon.

Rättschefen har lovat att återkomma i frågan. Man undrar när det ska bli…

Om regeringen tycker att detta är för känsligt för att lämna ut säger det något om öppenheten när man hanterar EU-frågor. Lägg ned mörkläggningen, tack!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Lägger regeringen locket på om flygresorna?”

  1. Profilbild för John
    John

    Det är ju helt otroligt. Kan regeringen göra hur som helst? De måste väl respektera offentlighetsprincipen? Man blir alldeles matt…

  2. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Instämmer. Om man mörkar om detta, vad kan man då inte mer sopa under mattan…