Stödjer EU opium?

Igår röstade vi om en av de märkligare resolutionerna; om opiumproduktion i Afghanistan. Resolutioner kräver bland annat att EU ska stödja opiumprodktion i landet! Men tilläggas ska att syftet kan betraktas som vällovligt; det ska vara opiumproduktion för ”medicinskt bruk” (vad det nu är) och man vill på det sättet bekämpa vallmoodlingar för opium- och heroinproduktion.

Jag röstade mot reoslutionen: EU ska inte stödja opiumproduktion. Vem ska garantera att pengarna inte hamnar fel? Och vi borde istället stödja alternativ produktion; ex vis odling av livsmedel.

Sydsvenskan har en artikel om detta idag. Bra att det uppmärksammas. 

De svenskar som röstade emot var: Jag, Eva-Britt Svensson, Helene Goudin, Nils Lundgren. Carl Schlyter lade ned sin röst. Alla andra närvarande svenskar röstade tyvärr för.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Stödjer EU opium?”

 1. Profilbild för Fredrich Legnemark

  De kanske syftade på opium som används för att framställa mediciniskt morfin, noskapin, papaverin1, metylmorfin och thebain, det är alla opiumderivat som används i medicinska syften.

  Men jag håller ändå med dig, jag har väldigt svårt att tänka mig att det är en bra idé att det är världen till gagn att opium odlas under de okontrollerade formerna.

  Jag tror att de som odlar får bra mycket mer pengar för att kränga det till folk som förädlar det till Heroin, än till läkemedelsbranschen.

  Du gjorde helt rätt

 2. Profilbild för Petter
  Petter

  Kodein (t ex Citodon, panocod, treo comp) kan man väl mycket väl framställa ur opiumråvara också.

  Håller med om att man behöver göra mer än att bara köpa upp opiumet när vinsten går till beväpnade grupper, bönderna har inte mycket att säga till om vad jag förstår det. Samtidigt vore ju legala inkomster för landet bra, men de ska ju användas legalt då också.