Minska rökningen

Nedan mitt anförande från EU-parlamentet mot rökning. Det går också att ladda ned här: Rökning_anförande_ep2007-10-23.doc (som word).

holm_ep_text.jpg
Snart är det dags…

Minska rökningen
Anförande i EU-parlamentet, Strasbourg
650 000 personer dör av rökning varje år och 80 000 avlider årligen av passiv rökning, endast i EU. Bara dessa svarta siffror ger oss en klar bild av att vi måste göra allt vi kan för att motarbeta rökningen.

Karl-Heinz Florenz har lagt fram en serie bra åtgärdsförslag. Exempelvis: skärpning av befintlig lagstiftning, avskräckande märkning på cigarettpeket, förhindra att ungdomar börjar röka, hjälpa rökare som vill bli kvitt sitt beroende och över lag stödja medlemsstaterna i kampen mot rökning.

Det är bra. Men jag är motståndare till att flytta upp mer makt till EU på folkhälsoområdet. Särskilt när medlemsstaterna redan gör ett bra arbete. Rökförbud på krogen är ett gott exempel på detta. Minst tio EU-länder någon form av förbud mot rökning på restauranger och krogar. Det började med Irland 2004 och spred sig snabbt vidare till Sverige, Italien, Finland, Malta, Belgien o s v. Och många fler är på gång. Ska vi nu stoppa upp denna process av goda exempel till att vänta in central EU-lagstiftning? Nej, fortsätt istället att sprida de goda exemplen bland medlemsländerna.

Jag noterar att Florenz skriver i sitt yttrande att uppmana alla medlemsstater att införa generella rökförbud. Det är bra, för det tolkar jag som att vi inte behöver gå omvägen via EU-kommissionen och dessutom löpa risken för att detta ska lobbas sönder av tobaksindustrin.

Är det förresten inte risk för att vi tar med den ena handen och ger med den andra? Å det ena uppmanar vi medlemsländerna till hårda åtgärder, men å det andra fortsätter EU att subventionerna tobaksodlingar på över 1 miljard euro årligen, alltså 1000 miljoner euro. Dessa subventioner måste förstås avvecklas, snarast.

Jens Holm
www.jensholm.se


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Minska rökningen”

  1. Profilbild för Stefan Lejonbalk

    Tur att någon driver frågan. Ett stort problem är fortfarande att många barn växer upp i hem där deras föräldrar röker, och de får allergier, astma m.m. Läkarna slår larm, men ingenting händer politiskt för att hantera dessa problem.