Grundlagsfördraget: Striden har börjat

Igår natt stats och regeringscheferen väntat om det s k reformfördraget, den text som till över 95 procent är densamma som den EU-grundlag som vi lovats inte få. För den som trott att det är kört nu, tror alldeles fel. Det är nu striden börjar!

lissabon.jpg
Propagandafoto från Lissabon

Vänsterpartiet kommer dra igång en folkomröstningskampanj och vi kommer arbeta med alla demokratiska krafter som vill ha en folkomröstning. Imorgon kommer jag t ex tala kl 12.00 vid femte Hötorgsskrapan i Sthlm om en folkomröstning. Där kommer också vara moderater och miljöpartister, enligt uppgift.

På tal om folkomröstning, ni har väl läst Financial Times undersökning från i förrgår, där en klar majoritet – 70 procent – i EUs stora medlemsländer vill ha en folkomröstning. Flera gånger tidigare har just svenskarna också sagt att vi vill folkomrösta.

Vad är det då vi bråkar om? Läs mina inlägg om det förfärliga EU-försvaret och tvångsanslutningen till EMU som finns inskrivet i grundlagstexten. Läs gärna också vårt öppna brev till Reinfeldt. Ett annat gigantiskt problem är att reformfördraget, alltså, Grundlagsfördraget, innebär den troligen största maktöverföringen från de enskilda medlemsländerna till Bryssel. På över 60 områden försvinner det veto, som vi idag har.

Se Open Europes jämförelse nedan (ursäkta dålig bildkvalitet):veto.jpg
Open Europes jämförelse mellan vetoavskaffande, Enhetsakten, Maastricht, Amsterdam, Nice och det senaste grundlagsfördraget.

Som synes ovan innabär grundlagsfördraget den största maktöverföringen sedan Sverige blev medlem av EU.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp har uppdragit åt riksdagens utredningstjänst att rada upp de områden där svenskt veto försvinner och där EU skaffar sig ny makt (läs rapporten, den är lika intressant som skrämmande). Jag räknar ihop till att EU får ny makt på minst 56 politikområden. Då är det lågt räknat! Vårt veto försivnner på minst 50 områden.

Några exempel på områden där Sverige veto försvinner:
Polissamarbete
Invandring
Asylfrågor
Straffrätten (delar av den iallafall)
Energi
Kultur
Sport
Turism
EU-utrikesministerns mandat
Eurojust (EUs åklagarsamarbete)
Europol (polissamarbetet)
Handelsavtal med andra länder
Val av EU-ordförande
Val av hög representant i utrikes- och säkerhetsfrågor (EU-utrikesminister)
Rymdpolitik
Terrorismbekämpning

Det är hög tid för folkomrösting!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Grundlagsfördraget: Striden har börjat”

 1. Profilbild för Johanna Holmberg
  Johanna Holmberg

  Kultur, sport, turism… Man tar sig för pannan. Vad ska EU ha med det att göra. EU-försvar, EMU. Det här måste uppmärksammas ännu mer! Bra att du skriver iallafall.

 2. Profilbild för Anna Zetterström
  Anna Zetterström

  hej!
  Snälla du går det inte att fixa en snabbutskrift på dina inlägg. Som det här. Bra att ha som bakgrund när man skriver insändare eller debatterar.

  anna