Ärkebiskopen har helt rätt

Ärkebiskop Anders Wejryd kritiserar regeringen Reinfeldt för att fly från sitt klimatansvar på dagens DN-debatt. Det är helt rätt att kritisera regeringen när de försöker fly från deras/vårt historiska ansvar för utsläppen genom att lasta över bördan på utvecklingsländer. Export av grön teknik etc till u-länder i all ära. Det är jättebra. Men det ska vi göra utan att denna export ska kunna kvittas mot utsläpp på hemmaplan. Vi behöver tydliga och offensiva utsläppsminskningar här i Sverige. Därför är det så tragiskt med regeringens nedskärningar på klimatområdet.

Anders Wejryd ser ut att gå i KG Hammars fotspår: ett kompromisslöst engagemang för skapelsen och uppkäftighet mot allt och alla som står i dess väg. Helt rätt. Hur skulle annars en ansvarsfull kristen hållning se ut?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ärkebiskopen har helt rätt”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Jag tvivlar på att Sverige har så mycket att erbjuda på grön teknik.

  Visst har vi erfarenhet med biobränsleeldade kraftvärmeverk. ABB med flera göra delar till vindkraftverk, kablar för kraftöverföring, transformatorstationer etc. Ång och vattenkraftturbiner och generatorer med mera.

  Men vad har det med miljöteknik att göra. Inget av detta kommer hjälpa t ex Kina att sluta elda kol och olja. ABB, Westinghouse och Siemens behöver väl inte vår hjälp dessutom.

  När det gäller teknik för att producera syntetiska bränslen är ju svenska företag långt efter andra, Sydafrika producerar t ex syntetisk flygfotogen (dock från fossilt bränsle) kommersiellt. Neste Oil i Finland har bra anläggning för att producera syntetiskt diesel även om deras råvara har kritiserats. I Sverige har vi bara Ecopar, men de är väldigt små och använder bara naturgas. Någon framtid för RME eller andra metylester-bränslen ser jag inte. Andra pilotanläggningar för syntetiska bränslen och DME är ju just pilotanläggningar.

  Visst har vi biogasanläggningar också, men andra länder t ex Tyskland har ju mer erfarenhet på den fronten. Vårat jordbruk är även om vi nu har gått över till flytgödsel som ska hjälpa lite, inte en förebild. Jag ser inte vart Sverige skulle ha ett övertag mot andra länder, varför då försöka måla upp verkligheten efter det. T ex Norge om än olje-producerande borde vara en bättre förebild och de har väldigt mycket industri som är kapabel att göra sk miljöteknik, utan att de har ett enda kärnkraftverk eller elproduktion baserad på fossila bränslen.

  På svenskproducerade bilfronten är väl vårt bästa hopp i att Saab får börja producera amerikanska miljöbilar (GM Volt verkar de sugna på att bygga?) istället för sina tunga bränsleslukande saker. Volvo PV har ju dock profilerat sig på att bygga SUVs här, så om man kan göra så mycket åt deras aktivitet vet jag inte. Resurssnål kan man inte direkt kalla vår bilindustri.