Nobelpriset rätt tema – fel mottagare

Det är fantastiskt bra att Nobels fredspris lyfter upp kopplingen mellan växthuseffekten och internationella konflikter. Mer personer är på flykt i världen idag som en följd av klimatförändringarna än p g a av krig, bara för att ta ett exempel. Och visst har Al Gore gjort ett fantastiskt folkbildningsarbete i att lyfta upp frågan. FNs klimatpanel har försett honom, mig och alla andra med värdefull klimatinformation. I så måtto är de värdiga och välmotiverade mottagare.

Sheila_watt_cloutier.jpg Men jag hade ändå hoppats på inuitledaren, kanadensiskan Shelia Watt-Cloutier, gärna tillsammans med klimatpanelen. Långt före Al Gore gjorde sin film pekade hon på de katastrofala effekterna av växthuseffekten. I december 2005 tog hon tillsammans med inuiternas samarbetsorganisation Inuit Circumpolar Conference initiativ till en slags folkrättslig stämningsansökan mot USA som världens klimatvärsting, vars utsläpp direkt försvårar inuiternas levnadsmöjligheter. Tyvärr gick inte petitionen igenom, men hon har som få lyckats få upp den globala uppvärmningen, avsmältningen och dess effekter på ursprungsfolk och fattiga människor på den internationella dagordningen. Därför borde Watt-Cloutier fått fredspriset tillsammans med IPCC.

I den Grönlandsrapport som vi vänstergruppen antog efter att vi kom hem från vår Grönlandsresa pekar vi ut ICCs petition som ett konkret sätt att stödja inuiternas kamp.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Nobelpriset rätt tema – fel mottagare”

 1. Profilbild för Johannes

  Hej! Du är ju himla kunnig i miljöfrågor så har du lust att förklara kombinationen varför en miljökämpe fick fredspriset. Får faktiskt inte ihop den ekvationen. Vad har han gjort för fred liksom. Vore tacksam om du hade tid!
  Ha det bra. Kamratliga hälsningar Johannes.
  Maila mig i så fall.

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej Johannes
  Det är inte så komplicerat:
  Klimatförändringarna leder till en allt större press på odlingsbar jord, boendeplatser m m. Översvämningar, ökenutbredning och allmän utarmning av jordbruksmark – som alla är fenomen kopplade till klimatförändringarna – leder till ökade spänningar och konflikter. De som bekämpar detta verkar också för att konflikter motverkas. Därför är de värda fredspriset.

 3. Profilbild för Krister Andersson
  Krister Andersson

  du har helt rätt att det känns lite fel att al får fredspriset när det finns ett flertal olika mäniskor som egentligen gjort mer för miljön än vad al har gjort men nu är det somm det är och det känns i alla fall bra att det uppmärksammas även på fredsprisnivå så hoppet lever att vi kanske kann få igång en nyanserad och rätvinklad debatt om problemen och förhoppnings vis politiska beslut som gynnar alla som förlorar på nuvarande marknadskapitalism som i allt snabbare takt beslagtar råvaror och naturresurser i de fattiga länderna
  vi syns Krister Andersson falun