Sverige måste gå med i EMU – tycker centralbanken

Europeiska centralbankschefen Jean Claude Trichet deklarerade igår i Bryssel att Sverige är bundet att anslutas till EMU. Det rapporterar norska Nordens Nyheter. Dessvärre är det ju en korrekt tolkning av de rådande EU-fördragen, och i linje med förslaget till den nya konstitutionen. Jag fick samma svar när jag ställde frågan till EU-kommissionär Joaquin Almunia EU-kommissionen för knappt ett år sedan.

EU-kommissionens och centralbankens deklarationer mot Sverige må vara lojalt mot EUs fördrag, men samtidigt bevis på en demokratisyn där folkomröstningar i enskilda länder kan köras över. Den logiska frågan från folket blir förstås: Vad var det fdå för vits att rösta om detta? Vad har demokratin för betydelse?

Vad sysslar den svenska regeringen med? Varför står man inte upp för vår befolkning? Jag vill höra Reinfeldt, Bildt eller Malmström säga klart och tydligt: Vi har haft en folkomröstning – det är det som gäller. 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Sverige måste gå med i EMU – tycker centralbanken”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Läser man vad ECB sagt tidigare (om jag minns rätt) så är det inte någonting att förvånas över.

  Deras ställning har hela tiden varit att Sverige inte fullföljt sin plikt att gå med i EMU ju.

  Problemet med våran folkomröstning 2003 var att vi inte folkomröstade om Euron, alltså inte folkomröstade om ett liggande grundlagsförslag om Euron. Då skulle folkomröstningen varit bindande. Vilket såklart ingen ville att den skulle vara. Vi testades bara om vi skulle gå med i euron då eller några år senare. Med 10 kap, 5 § regeln behövs ju dock ingen folkomröstning, 75% av rösterna får de ju lätt i en riksdagsröstning.

  Nu kanske jag inte behövde skriva så här mycket, men vits fanns det inte med folkomröstningen. Enbart möjligen för att hålla uppe idén att Sverige själva bestämmer över sina lagar, valuta, utrikespoltik etc. Som Mona med flera lovade så väl när vi gick med i EU, utan dessa personer och just de argumenten hade vi ju inte röstat ja.

  EU-vänliga politikers argument att vi inte behöver undantag för att Sverige själva bestämmer är ju minst sagt underligt, för då behöver vi inte följa något vi lovar, men ändå så implementeras i stort sett allt tillslut. Å andra sidan har vi varit förpliktade att gå med i Euron hela tiden, så det var 94 vi skulle ha krävt ett undantag, det är väl iofs sant att EU inte kan tvinga oss att gå med i ERMII. Men det är ju för att de accepterar att vi vägrar samarbete på den punkten.

 2. Profilbild för Lavazza
  Lavazza

  Lustigt att EU-motståndare (åtminstone öppet) har bättre koll på EG-rätten än EU-positiva politiker.