Gemensamt försvar

I fredags presenterade EU den text som man hoppas anta nästa vecka som EUs konstitution. Läs den här: konstitution2007-10-05.pdf Denna text har alltså ändrats något (även om det är litet) sedan det utkast som antogs vid midsommar, och innan dess det grundlagsförslag som förkastades i Frankrike och Nederländerna 2005.

Hur som helst, vid midsommar såg det ut som att en av de ruskigaste formuleringarna i konstitutionstexten hade försvunnit, nämligen att EU ska skaffa sig ett gemensamt försvar. Men nu är den tillbaka igen. Så här står det i den text som Fredrik Reinfeldt – som företrädare för det neutrala landet Sverige – väntas skriva under nästa vecka i Lissabon:

”Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken skall omfatta den gradvisa utformningen av unionens gemensamma försvarspolitik. Den kommer att leda till ett gemensamt försvar.” Art 27, b.

Det står alltså svart på vitt att EU ska skaffa sig ett gemensamt försvar!
I stycket innan står det:

”Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken skall utgöra en integrerande del av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Den skall tillförsäkra unionen en operativ kapacitet som stöder sig på civila och militära resurser.” Art 27, a.
Vad kan den operativa kapaciteten vara för något? Jo, ett gemensamt försvar behöver förstås gemensamma vapen. Det är just vad man också skriver in i konstitutionen:

”Medlemsstaterna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet. Byrån för utveckling av försvarskapacitet och för forskning, anskaffning och försvarsmateriel (Europeiska försvarsbyrån) skall identifiera de operativa behoven, främja åtgärder för att tillgodose dessa.” Art 27, c.

Gradvis förbättra sin militära kapacitet… Det är en ren och skär upprustningsstadga! Och allt ska drivas på av en gemensam försvarsbyrå. En intressant fråga? Vi kan mycket väl hamna i den intressanta situationen där vi rustar ned i Sverige, men tvingas rusta upp – genom försvarsbyrån – på EU-nivå.

Ett EU-försvar, krigsmaterielbyrå och upprustningsstadga… Hur mycket kan man gå med på och fortfarande vara ett neutralt land? Det har redan gått för långt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Gemensamt försvar”

  1. Profilbild för thomas
    thomas

    Det är skrämmande, de mörka, destruktiva krafterna jobbar oförtrutet vidare, som en obändig naturkraft, slappnar man av för en stund har man den över sig. Den är målmedveten och hänsynslös och skyr inga medel. Vad är motivet kan man undra. Makthunger skulle jag tro. Maktens män vill bara ha mer makt, vara med i de stora sammanhangen, bli kompis med de stora grabbarna, elliminera hot utifrån mot den egna makten.
    Svårt att tro att det goda, solidaritet, känsla och förnuft kan ha en chans, de är helt immuna mot sådant, det ses som svaghet, det strider mot deras tro på den starka individens rätt att försvara sig, om så med våld, om så genom mord. Krig är det ultimata maktutövandet, något som kan bli resultatet av maktgalningars outtröttliga strävan efter mer makt.
    Dom måste hejdas, vanliga förnuftiga människor måste reagera, kräva att få säga sitt i form av folkomröstning och kräva att resultatet respekteras.