EU vs Ljudboken

Margot Wallström svarade mig nyligen i Göteborgs-Posten om ljudboken. Hon tycker frågan ska avgöras av oavsättliga jurister i EG-domstolen. Jag tycker att den ska avgöras av de politiker som vi själva har valt, d v s i riksdagen. Läs mitt svar i GP eller nedan.

replik: Hur svårt kan det vara med samma moms på böcker?
GP 2007-10-06
Jag har all respekt för att Margot Wallström vill förklara vilka regler som EU har när det gäller moms (GP 30/9). Det är hennes jobb som kommissionär att vara lojal mot EU.

Och jag är inte förvånad över att EU:s regler är så oklara att de kräver tolkning av EG-domstolen. Så brukar det vara. Inte heller trodde jag att det är illvilliga personer i EU som vill åt ljudböckerna av någon sorts inneboende ondska. EU:s tjänstemän följer bara order och regler.

Men oavsett ond vilja eller inte kvarstår faktum att just det EU-finger som vi alla blev lovade var väldigt kort, i själva verket är väldigt långt, och väldigt klåfingrigt.
Nu ska jurister i EU:s högsta domstol avgöra om vi får ha den låga bokmomsen på ljudböcker eller inte. Ett beslut som med självklarhet borde vara politiskt, inte juridiskt. Dessutom borde det tas nära medborgarna, alltså i riksdagen.

Och så får vi höra att såna är reglerna, det måste ni förstå. Och dessutom är saken väldigt ”komplicerad”. Hur svårt kan det vara att låta alla böcker ha samma moms, oavsett om boken är tryckt på papper eller stansad i plåt eller inläst och utgiven på cd, mp3, kassettband eller vinylplatta? Alla böcker som ges ut i tryckt form borde också få ges ut i talad version med samma låga moms.

Det värsta är att Margot Wallström och den övriga EU-eliten just nu försöker se till att EU:s tentakler ska nå ännu längre, och få ännu fler områden att detaljreglera.
De vill att EU ska få en ändrad grundlag – reformfördraget. I en massiv maktöverföring ska ytterligare 50 nya politiska områden föras över från svenska riksdagen till Bryssel. Från folkets självbestämmande till EG-domstolens jurister. Och detta ska vi inte få folkomrösta om! Varför? Jo, för att regeringen, socialdemokraterna och EU-eliten är rädda för att folket skulle säga nej.

Vänsterpartiet vägrar att gå med på att demokratin utsätts får ett sådant angrepp. Det går inte att bygga demokrati i strid med folkviljan, det borde vara uppenbart för alla. Resultatet blir folkets förakt för EU, för politiken, för själva demokratin. Det spelar farliga krafter rakt i händerna.

Jens Holm
EU-parlamentariker (v)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”EU vs Ljudboken”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Varför skulle olika momssatser vara ett handelshinder? I princip de flesta EU/EFTA-länder har olika momssatser på varor och tjänster. Schweiz har 7.6%, ska vi sälja ljudböckerna från ett företag registrerat där bara för det? Förmodligen inte. Varor som är billiga att frakta har utländska aktörer som riktar in sig på Svenskar eller skickar till Svenska marknaden ett övertag över den inhemska, men sådant bryr de sig ju inte om. Bara standardskatten är visst rättvis.

  Är det rättvist för svenska butiker att jag kan beställa (100) DVD±R skivor från en tysk försäljare med svensk hemsida och hyfsad frakt 368-450:- billigare än från en Svensk försäljare? Det ser de som sagt inte som något problem. Nu beror det givetvis till störst del på kassetavgiften också (3.25kr per skiva) och inte bara 9% lägre moms. Fast det ses ju inte heller som ett handelshinder. Men det har ju som sagt skapat två verksamheter i Tyskland som lever på att sälja skivor till svenskar.

  Om inte EG-domstolen bryr sig om det vore det ju orimligt och orättvist att de bryr sig om ljudböcker om något. Självklart är det Sverige som ska avgöra hur vi stödjer författare och kultur, inte EG-domstolen.

 2. Profilbild för jens

  Hej Petter,
  Helt relevanta invändningar. Skulle vara intressant att höra kommissionens svar om du drog iväg detta som en fråga till dem. Kankse kna du göra ett inlägg på Wallströms blogg och se om hon svarar.