EUs kamp mot svensk välfärd fortsätter

Häromdagen meddelade EU-kommissionen att man stämmer Sverige inför EG-domstolen. Anledningen är att statliga Boxer har monopol på att fördela rättigheter till det marksända TV-nätet. Det riktigt tragiska är att vår borgerliga regering ser ut att lägga sig platt för EU.

Detta är bara ett i raden av tragiska exempel på hur EU tvingar medlemsländerna att anpassa sig till en viss ekonomisk modell. Varför ska EU överhuvudtaget lägga sig i hur medlemsländerna väljer att strukturera upp grundläggande samhällsservice: Apotek, postutdelning, alkoholpolitik, bredband eller TV-tillstånd, bara för att ta några exempel?

Jo, jag vet varför. EU-kommissionen – och EUs fördrag – är uppburen av en nyliberal 1980-talsidé som går ut på att allt som kan kommersialiseras ska ut på marknaden. Det brukar heta att inga hinder får finnas på den inre marknaden. Offentlig sektor och gemensamt ägda företag är just skyddade från marknadstänkandet och kan därför erbjuda grundläggande service oavsett storlek på plånboken. Numera uppfattas de som marknasstörande av nyliberalerna på EU-kommissionen. Därför ska medlemsländerna tvingas till anpassning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EUs kamp mot svensk välfärd fortsätter”

  1. Profilbild för
    Anonym

    80-talsidé ja, så sant. Det är ju ett föråldrat tänkande nu som alla borde ha insett inte har någon framtid om man bryr sig det minsta om kommande generationers miljö och livsförhållanden.
    Tycker jag är uppenbart i alla fall, och många i min omgivning, men det finns ju en otrolig tröghet när det gäller förändringar, och politiker verkar vara allra trögast, de till höger i alla fall.
    Nyliberaler är ett missvisande ord, de är ju föråldrade och förstelnade i sin fundamentalism.