Rädda ljudboken

Idag tar DN-kultur upp det faktum att jag tillsammans med flera andra svenska EU-parlamentariker verkar för att momsen på ljudböcker ska fortsätta att vara låg. EU-kommissionen vill centralstyra och harmonisera så mycket som möjligt (man tror att marknaden ska fungera bättre då) och tycker därför inte att Sverige får fortsätta att ha vår låga moms på sex procent. Böcker är annars en vara som enligt EU får ha lägre moms, men enligt EU-kommissionen är en ljudbok ingen bok.

Att EU överhuvudtaget lägger sig i sånt här är absurt! Skatter skulle ju vara något vi skulle få bestämma över helt själva fick vi lära oss när vi anslöts till EU. Så blev det inte, så nu är det alla synskadade och alla vi andra som tycker om att lyssna på böcker istället för att läsa dem som drabbas.

Inom kort kommer EUs finansministrar mötas. Jag förväntar mig att Anders Borg (m) kommer ta upp frågan där. Den 17 oktober är det annars dags för EU att fatta det slutgiltiga beslutet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Rädda ljudboken”

 1. Profilbild för Karin Wahlgren

  Hej Jewns!
  Tack för ditt engagemang i frågan om momsen på ljudböcker!Om det är nödvändigt att ha samma moms inom EU, skulle de andra länderna kunna sänka sin moms.
  Vad kan jag göra för att protestera mot detta?
  Med vänlig hälsning
  Karin Wahlgren

 2. Profilbild för Anonym
  Anonym

  Innehållet i en ljudbok är ju detsamma som en vanlig bok, den enda skillnaden är ju mediet som boken är

 3. Profilbild för Anonym
  Anonym

  ”tryckt” på.

  Jämför t.ex. med skatten på snus som höjts rejält senaste åren. Vad händer om Swedish Match börjar ändra sina förpackningar? Inte sjutton slipper de skatten för det! Och inte heller skulle de få högre skatt för det!!

  Samma innehåll = samma vara = samma skatt.

  (Blev konstigt med den där koden nedan, sorry för det)

 4. Profilbild för jens holm
  jens holm

  Hej
  Jag skulle skriva till vår finansminister och kräva att även han ska engagera sig i frågan. Om nån gör det och får svar mejla gärna det till mig.