Colombia – farligast i världen för fackaktivister

 ituc_rep2007.jpgVärldsfackföreningsorganisationen, ITUC (där LO, TCO och SACO är medlemmar), har just publicerat sin årsrapport över läget för fackligt aktiva runt om i världen. Statistiken är nedslående, i synnerhet för Colombia. Av de 144 mord som skedde mot fackligt aktiva i världen skedde över hälften, 78 i Colombia. Förutom morden utfördes en mycket stor andel hot och andra förföljelser mot fackaktivister. Filippinerna är det näst värsta landet, enligt ITUC, med 33 mord. Så gott som alla mord i Colombia utfördes av regeringen närstående paramilitära grupper eller regeringsarmén själv.

Så här skriver ITUC om Colombia:

”Colombia remained the most perilous place in the world for union activity, with 78 killings, almost all of which were carried out with impunity by paramilitary death squads linked to government officials or acting at the behest of employers. Of 1,165 murders documented between 1994 and 2006, only 56 perpetrators have been brought to trial, and a total of 14 have been sentenced.”

Just nu håller EU på att förhandla om nytt frihandelsavtal med Colombia. EU måste kräva trygghet för fackligt aktiva annars kan det inte bli något handelsavtal. Jag ska snarast ta upp den här frågan med handelskommissinären Peter Mandelson.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Colombia – farligast i världen för fackaktivister”

 1. Profilbild för jens

  Om nån undrar har jag idag skickat in en fråga till EU-kommissionen. Förhoppningsvis blir det debatt om detta i Strasbourg i oktober. Se nedan.

  Världsfackföreningsorganisationen, ITUC, har just publicerat sin årsrapport över läget för fackligt aktiva runt om i världen. Statistiken är nedslående, i synnerhet för Colombia. Av de 144 mord som skedde mot fackligt aktiva i världen skedde över hälften, 78 i Colombia. Förutom morden utfördes en mycket stor andel hot och andra förföljelser mot fackaktivister. Så gott som alla mord i Colombia utfördes av regeringen närstående paramilitära grupper eller regeringsarmén själv.

  EU har tidigare stoppat sitt handelssamarbete med Vitryssland. Orsaken är övergrepp på mänskliga rättigheter etc . EU gjorde samma sak med Burma nyligen. Just nu håller EU på att förhandla om nytt frihandelsavtal med Colombia.

  Peter Mandelson har tidigare, bland annat under ett möte i EU-parlamentet den 5 juni 2007, konstaterat att arbetarnas rättigheter skall skyddas, och i det fall något land bryter mot ILO:s konventioner kommer kommissionären agera med kraft.

  Med hänsyn till ovanstående, är kommissionen redo att suspendera de pågående handelsförhandlingarna mellan EU och Colombia, eller hur ämnar kommissionen agera för att mänskliga rättigheter inte kränks i landet?

 2. Profilbild för pelle

  Rädda colombia!