Djurförsök på apor ska avvecklas

Big success!

primater_jens.jpg För några timmar sedan fick jag den 393:e underskriften till min – tillsammans med fyra andra EU-parlamentariker – deklaration om att fasa ut djurförsök på primater. Deadline för att samla in underskrifterna var imorgon, så det var verkligen på håret.

primater_nils.jpg 
Nils Lundgren (Jl) blev person nummer 393 att skriva under.

Denna s k skriftliga deklaration kommer nu skickas vidare till EU-kommissionen som ett officiellt krav från EU-parlamentet. Det är inte särskilt ofta skriftliga förklaringar lyckas få in de nödvändiga 393 underskrifterna (hälften + 1 av parlamentets 784 ledamöter), det sker ett par gånger per år (skulle jag uppskatta det till).

Ikväll blir det party på den vegetariska restaurangen Poêles de Carottes.

Nedan vårt pressmeddelande.

2007-09-05
EU-Parlamentet kräver stopp för djurförsök på apor
En majoritet av EU-parlamentet har idag gett sitt stöd till EU-parlamentarikern Jens Holms (v) krav att stoppa djurförsök på apor. Endast en dag innan tidsfristen går ut skrev den 393e parlamentsledamoten under på hans krav.

Kommissionen väntas i år föreslå ändringar av EU-lagstiftningen som gäller djurförsök. Jens Holms skriftliga förklaring kommer nu att skickas som parlamentets uppmaning till kommissionen att de ska föreslå ett stopp för experiment på primater.

– Jag är jätteglad att majoriteten i parlamentet vill stoppa de här onödiga och plågsamma djurförsöken, säger Jens Holm. Det innebär inte att kampen är över, men det sätter press på kommissionen och det är en bra plattform för att gå vidare.
 
– Apor kan känna smärta, ångest och glädje som människor, säger Holm. Därför borde de inte utsättas för det lidande som djurförsök ofta innebär. Det finns alternativa metoder med avancerad teknologi som till och med är tillförlitligare.
 
För mer information, kontakta:
Jens Holm (v): +32 498 598 053 eller svensk mobil 0768 470 328.
Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79
Hemsida: www.vguengl.org (foton finns i ”Pressrummet”)

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Djurförsök på apor ska avvecklas”

 1. Profilbild för Ann Lundgren
  Ann Lundgren

  Jens

  Stort tack för ditt fina initiativ om djurförsök på apor!!!

  Vill hänvisa till http://www.djurskyddet.se där ditt
  initiativ finns med som länk. Där finns även
  en länk till den pågående s.k. kattkampanjen där alla undertecknanden är viktiga.

  Vänliga hälsningar

 2. Profilbild för Ann Lundgren
  Ann Lundgren

  Jens

  Stort tack för ditt fina initiativ om djurförsök på apor!!!

  Vill hänvisa till http://www.djurskyddet.se där ditt
  initiativ finns med som länk. Där finns även
  en länk till den pågående s.k. kattkampanjen där alla undertecknanden är viktiga.

  Vänliga hälsningar

 3. Profilbild för jens

  Hej
  Tack för de fina orden. Såg att http://www.djurensratt.se oxå lagt upp en nyhet + en hel del andra svenska medier. Det blev totalt 429 underskrifter. Inte illa!

 4. Profilbild för jens

  Jag såg nu att sedan juni 2000 har totalt 23 skriftliga deklarationer antagits. Den här om primaterna är den som har fått tredje flest namnunderskrifter av alla dessa 23. Det är – som sagt – inte illa! Nu ska jag skriva till Wallström.

 5. Profilbild för Anna Wester
  Anna Wester

  Underbart! Fantastiskt bra jobbat!

 6. Profilbild för Alice B.
  Alice B.

  Skitbra jobabt!

 7. Profilbild för Therese Hellberg
  Therese Hellberg

  Stor chans att få igenom förslaget nu då… Det är underbart och Stort!!! (även om man undrar vilka referensramar de som inte skriver på har för sin politik – vad prioriterar de före minskat lidande för primater???)

  Fantastisk insats… och mot bakgrund av vad du skriver om antalet deklarationer som får tillräckligt med underskrifter…

  Gott att ni firade. Det är ni verkligen värda.

  Tack Tack Tack