EU-parlamentet och konstitutionen

På onsdag är det dags för EU-parlamentet att debattera förslaget till EU-konstitution. En tysk sosse, Jo Leinen har skrivit ett utkast till resolution. På det stora hela är den dålig; hyllar toppmötets ”mandat” och vill ha så mycket överstatlig konstitution som möjligt. Tyvärr säger det inget om folkomröstningar. Snarare tycker han att det är bra att man ”snabbt kan besluta om ändringarna av vissa av de nya idéerna i konstitutionsfördraget”.

Jag och många andra kommer förstås göra allt vi kan för att hålla federalisterna tillbaka, men det blir svårt. En bra sak iallafall med Leinens text är att han är motståndare till hemlighetsmakeriet kring konstitutionsarbetet. Han skriver:

”Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att garantera full insyn i regeringskonferensens arbete, särskilt genom att offentliggöra alla handlingar som lämnats till parlamentet för diskussion.”

Det borde omöjliggöra den form av hemlighetsmakeri som hittills utmärkt detta arbete.
Läs förslaget till resolution här: IGC_Leinen.doc

På tal om EU-konstitution, dansken Jens-Peter Bonde och flera andra EU-parlamentariker har tagit initiativ till en folkomröstningskampanj. MYcket bra. Skriv under det: x09-uppropet. Imorgon ska vi diskutera denna kampanj, Leinens text och mycket annat på ett möte i Strasbourg.


Publicerat

i

av

Etiketter: