Kd:s familjepolitik i EUs konstitution?

Har återigen roat mig med att läsa det s k mandat till konstitution för EU. Till hösten ska det ju antas som en färdig konstitution för EU. Efter det ska vi se till att vi får folkomrösta om det.

Det har varit mycket prat om överföringen av makt till de stora länderna och EUs institutioner, EMU-kraven, militariseringspolitiken, marknadsfundamentalismen etc. Men med en noggrann läsning hittar man också en god dos kristdemokratisk familjepolitik. Eller vad sägs om formuleringar som:

”främja god praxis och innovativa tillvägagångssätt för en familjevänlig politik” (sid 9).

”Med avvikelse från punkt 2 skall åtgärder som rör familjerätten och som har
gränsöverskridande följder föreskrivas av rådet i enlighet med ett särskilt
lagstiftningsförfarande. Rådet skall besluta med enhällighet efter att ha hört
Europaparlamentet.” (sid 28)

lite längre fram kan man läsa att konkret EU-familjelagstiftning är på gång:

”Rådet får på förslag av kommissionen anta ett beslut där det anges vilka aspekter av familjerätten som har gränsöverskridande följder och som kan bli föremål för akter som antas i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet.” (s 28)

Vad kommer då detta leda till? Jag får en rejäl dos av kalla kårar då jag läser formuleringarna. När man talar familjepolitik på EU-nivå handlar det nästan alltid om traditionellt (tyska) kristdemokratiska saker, d v s i n t e att man ska satsa mer pengar på barnomsorg och andra kollektiva lösningar. Det är en absurditet att familjepolitiken finns inskriven överhuvudtaget! Sånt här ska inte ligga på EU-nivå.

Vad har vår svenska regering gjort för att stoppa detta? Tyvärr vet vi inget om det när förhandlingarna helt har skötts i lönndom. Jag ska försöka gräva djupare i saken.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Kd:s familjepolitik i EUs konstitution?”

 1. Profilbild för Johan Bergman
  Johan Bergman

  Det är ju skandal om svenska regeringen inte har försökt stoppa detta! Det är i vart fall skandal att de går med på såna här skrivningar.
  Bra att du har uppmärksammat det. Nu gäller det att stoppa detta!

 2. Profilbild för Terese
  Terese

  Hej!
  Jätte bra att du uppmärksammar dessa saker! Detta känns ju inte alls bra borde uppmärksammas mera! Och om det skulle bli en kristdemokratisk familjepolitik som ska gälla så blir det ju jämlikheten som får stryka på foten!! Håll oss informerade om vad som händer!
  Vet du vad som sker i sverige för att lägga tryck på regeringen för att få fram en folkomröstning?