Apfritagning i EU-parlamentet

Har just ”fritagit” en apa i en demo mot djurförsök utanför EU-parlamentet.

Se vår pressinbjudan nedan. Läs den skriftliga deklaration om ett stopp på apförsök som jag har tagit initiativ till: Primates_WD_0040_2007.doc  Just nu har vi över 170 underskrifter från EU-parlamentariker. Se foton till höger på bloggen. Mer info också på vår vänsterwebb i EU-parlamentet.

apfritagning.jpg


EU-parlamentariker fritar ”apor”
EU-parlamentariker från elva länder, inklusive svensken Jens Holm (v), gör i eftermiddag en symbolisk fritagning av ”apor” på Europaparlamentets trappa i Bryssel.

Manifestationen fäster uppmärksamheten på en kampanj för ett förbud mot att använda apor i djurförsök. EU:s försöksdjursdirektiv 86/609 (från 1986) är under revidering och därför finns en möjlighet till förändring.

Över 80 procent av EU-medborgarna är emot användningen av apor i djurförsök. Det visar EU-kommissionens nyligen genomförda undersökning, som besvarades av 40 000 personer. Enda stället i Sverige som fortfarande gör djurförsök på apor är SMI, och de har kapacitet att hålla 174 apor. I juni 2006 utnyttjade Smittskyddsinstitutet 119 apor i försök som bland annat gällde HIV, BSE, malaria, tuberkulos och hjärnstudier.

Arrangör för aktionen är ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), Europas främsta kampanjkoalition för organisationer som arbetar mot djurförsök, där Djurens Rätt är medlem.

Evenemanget äger rum idag onsdag 27 juni kl 14.30 vid Europaparlamentets trappa, Rue Wiertz 60, Bryssel.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Apfritagning i EU-parlamentet”

  1. Profilbild för Anna Wester

    Toppen Jens! Tack för allt bra jobb du gör.