EU-debatten begravs

Äntligen kom då chansen för Sveriges riksdag att säga sitt om EUs konstitution. Man drar efter andan: Fredrik Reinfeldt rapporterade nämligen till EU-nämnden. På riksdagens hemsida ligger ett pressmeddelande. Där hittar man en mejladress till moderaten som är ordförande i nämnden. Henne kan man mejla. Kanske får man svar. Exakt så går det med den folkliga debatten när man begraver en av vår tids stora framtidsfrågor i riksdagens kulveratar.

Enligt uppgift sa Reinfeldt inte oväntat att han inte ville ha någon folkomröstning. Det är ju för komplicerat. Folk förstår inte. Därmed går han emot 40 procent av hans egna väljare, som vill ha folkomröstning samt majoriteten av svenskarna.

Men jag tror inte han kommer få det så lätt. Minns EMU-debatten. Där var sossar och moderater eniga om att det inte skulle bli någon folkomröstning. Men trycket blev för hårt. Detsamma kommer ske med regeringen Reinfeldt – denna redan nu hårt sargade regering kommer helt enkelt inte att orka med ännu en hård opinion. Då kommer de stå inför beslutet att 1. Falla ännu mer i opinionen eller 2. Utlysa folkomröstning. Låt oss hjälpa dom att fatta det senare beslutet.

Förresten; bra analyser av EUs fördragsbeslut i helgen: Ali och Hanna har skrivit bra. Själva mandatet, alltså den text som ska ligga till grund för den regeringskonferens i höst som ska skriva fram det nya konstitutionsförslaget finns som pdf här (tips: skrolla fram till sidan 15 där själva ”mandatet” börjar”).

Ett annat EU(ropa)? Läs: Europe for all.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EU-debatten begravs”

  1. Profilbild för Axel Berg
    Axel Berg

    Just det, kom ihåg EMU. Till slut blev det omröstning. Det stämmer! Bara att kämpa på!