Majoritet vill folkomrösta om EU-fördraget

Majoritet av svenskarna vill ha folkomröstning. Fantastiskt! Otroligt intressant att också majoriteten av folkpartiets och centerpartiets väljare vill folkomrösta om EUs fördrag. Hela 70 procent av sossarna vill folkomrösta och så mycket som 40 procent av moderaternas väljare.

Nu är bara frågan: Vad gör vår regering i det här läget? Tänker man fortsätta med hemlighetsmakeriet? Läs vårt pressmeddelande nedan och hela opinionsundersökningen på: http://www.vansterpartiet.se/vp/37286.cs

Majoritet vill ha folkomröstning om EU:s nya grundlag
– Vi har ett starkt stöd för en folkomröstning. Om Reinfeldt och Sahlin vill ha uppslutning i EU-frågan så måste folket få säga sitt om förslaget till ny grundlag för EU, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Resultatet i opinionsundersökningen sätter press på statsminister Reinfeldt inför EU-toppmötet 21-22 juni. Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntas då föreslå att EU:s nya grundlag införs i en något ändrad version, och utan folkomröstningar i medlemsländerna. EU:s konstitution har legat i malpåse sedan 2005, då Frankrike och Nederländerna avvisade den i var sin folkomröstning.

– Det måste bli slut på hemlighetsmakeriet i EU. Fredrik Reinfeldt lovade i regeringsförklaringen att verka för ett öppet EU. Trots det förs diskussionerna om en ny grundlag bakom stängda dörrar. Om vi vill ha en levande demokrati krävs en folkomröstning, säger Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker (v).

Undersökningen är utförd av Synovate på uppdrag av vänsterpartiet. Frågan som ställdes var: ”Anser du att beslutet om Sverige ska skriva under den nya EU-konstitutionen bör fattas genom en folkomröstning eller anser du inte det?” 56 procent anser att beslutet bör fattas genom en folkomröstning. 35 procent säger nej till folkomröstning och 9 procent är osäkra / svarar ”vet ej”. Undersökningen genomfördes 11-14 juni, och omfattar 1042 personer.

Här kan du ladda ner hela undersökningen på vänsterpartiets hemsida:
http://www.vansterpartiet.se/vp/37286.cs

Kontakt:
Lars Ohly nås via pressekreterare Matti Kataja, 0709-28 30 10
Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker, 0706-33 13 46


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Majoritet vill folkomrösta om EU-fördraget”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  I morgon ska riksdagen diskutera bland annat EU-fördraget, ska bli intressant. Lite sent med dagen innan kanske, men får man se förslaget snart?

 2. Profilbild för Petter
  Petter

  Har visst inte orkat se igenom mer än tisdagens EU-fördrags debatt (i riksdagen).

  Nu antas det att alla EU-länder har antagit/ratificerat fördraget till åtminstonde andra halvan av 2009. Är detta verkligen realistiskt?

  Tisdagens debatt var för övrigt inte så stark, enda av förespråkarna som nyanserade bilden var Morgan Johansson (s). Alla andra verkar tycka det är bra att vi inte har någon som helst självbestämmande. Hur blir det med vår grundlag denna gång då? Blir det ändring eller inte? Euron har vi såklart inget undantag för, vi ska ha polisära samarbeten, steg mot EU-försvar.

  Det som nästan är minst bra är väl samordnad utrikespolitik (och säkerhets), det får EU att framstå som en stat av omvärlden. Något som de EU-positiva hävdar att det absolut inte är i närheten av, men varför måste det se ut som en stat om det nu inte är det. En självständig utrikespolitik är ju just det som fick t ex Norge att gå ur den svensk-norska unionen.

  EMU kan vi dock inte ansluta oss till utan att ändra grundlagen eftersom riksbanken är vår centralbank enligt regeringsformen. Så än vi inte har förlorat all makt. Men innebär fördraget att vi förbinder oss till EMU? En ratificering borde väl nästan betyda att vi avsäger oss den muntliga överenskommelsen.

 3. Profilbild för jens

  Hej Petter
  Tyvärr innebär den här överenskommelsen att vi inte fått något undantag för EMU. Det var nu i Bryssel Reinfeldt hade chansen att kräva det. Men, visst, han kan försöka lyfta upp det senare, men det blir my svårare.
  Jag har också funderat över om alla verkligen kommer hinna ratificera innan våren 2009. Det är fortfarande en mycket öppen fråga. Det överhängande kravet måste förstås vara en folkomröstning.

 4. Profilbild för Petter
  Petter

  Hej igen!

  Det med EMU är lite lustigt, men jag antar att vi skulle kunna ändra grundlagen kanske 2014 i den frågan, men det kan ju betyda Euro-införande redan då, då vi redan kan ha varit med i ERM2 i 2 år vid det laget.

  Gällande utrikespolitik och EU så vill ju din motdebattör i morgonsoffan att EU ska vara någon slags motvikt mot stormakterna och Fd stormakterna. Samtidigt har vi redan FN, samtidigt står det ju också att gemensamma EU-krigsstyrkor inte ska kunna agera utan FN-mandat. Ska EU bara stå och hota med tullregler så blir det ju ingen skillnad mot idag. Vad är det som skulle ändra tyngden?

  Aja, jag tycker iaf det här med att de i riksdagen ska ratificera ett fördrag som säger att vår valuta är Euro och vår centralbank ECB när vi inte har någon avsikt att ändra vår grundlag för att överensstämma med fördraget.