Avtal Sverige – USA, kränks integriteten?

För ett tag sedan frågade jag EU-kommissionen vad de ansåg om ett förestående avtal (läs avtalet som PDF) mellan USA och Sverige kring forskning om terrorism och civila säkerhetsfrågor. Avtalet syftar till att involvera svenska forskare i USAs säkerhetsdepartements verksamhet och riskerar leda till att t ex USA kan få mer info om det som rör nationella säkerhetsfrågor.

Idag har jag fått svar från EU-kommissionär Franco Frattini. Han skriver bland annat att ”säkerhetsforsknings­projekt eller hotbildsbedömningar […] måste dock till fullo respektera människors grundläggande rättigheter, integritet och medborgerliga rättigheter”.

Det är mycket bra, och borde ta bort min oro för att enskilda individer inte ska drabbas (stämplas som terrorister och annat). Men frågan är om svenska regeringen verkligen uppfyller kommissionens krav på verksamheten. USAs Department of Homeland Security har inte världens bästa rykte när et gäller respekt för integritet, och där liksom här ställs frågor om vem som övervakar övervakarna.

Kampen för rättskyddet och integriteten lär gå vidare. För ovanlighetens skull kan vi använda oss av ett svar från EU-kommissionen i den strävan. Frågan är vad den svenska regeringen gör för att garantera integriteten. Kan de verkligen göra det mot USA?

Läs min fråga: dataskydd_eu_usa_fr_a103550.doc (som word)
Läs svaret från Frattini: dataskydd_eu_usa_svarKomm_a103551.doc (som word)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Avtal Sverige – USA, kränks integriteten?”

  1. Profilbild för Tomas
    Tomas

    Bra jobbat Jens. Håll koll på jänkarna jenka.