Reinfeldt, begär undantag för Euron!

Idag har jag en debattartikel i Europaportalen. Den går också att läsa nedan. 

Idag träffar Fredrik Reinfeldt Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera EUs framtida fördrag. Det finns förstås mängder med saker som borde tas upp: hemlighetsmakeriet, det gemensamma försvaret, bristen på miljökrav och Euroatom, bara för att nämna några exempel. Allt detta borde Reinfeldt ta upp, men mina förhoppningar om detta är, tyvärr, små.

Men en sak måste han i alla fall markera stenhårt; att Sverige ska få ett bindande undantag för Euron. Som bekant röstade en klar majoritet av svenska folket nej till EMU för några år sedan. Men enligt nuvarande fördrag, och även i det som föreslås bli det nya fördraget, är Sverige tvunget att anslutas till EMU fullt ut.

När jag ställde frågan till EU-kommissionen svarade kommissionär Joaquín Almunia mig så här: 
”Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna.”

Tyvärr är det svaret ord och inga visor! Och det kan ingen sann anhängare av folkomröstningsresultatet acceptera.

Även om Reinfeldt som person är anhängare av EMU måste han respektera den svenska folkomröstningen. Reinfeldt måste därför kräva ett bindande undantag för EMU, på samma sätt som Danmark och Storbritannien har fått. Allt annat vore en skandal.

Jens Holm (v) EU-parlamentariker


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Reinfeldt, begär undantag för Euron!”

 1. Profilbild för Johanna Holmberg
  Johanna Holmberg

  Det vore ju absurt om vi inte fick ett undantag. Bra att nån lyfter den här frågan!

 2. Profilbild för Axel Berg
  Axel Berg

  Skrämmande hur lite som detta diskuteras. Tragiskt nog verkar inte ens svenska journalister fatta hur viktig denna fråga är. Bra, sätt press på Reinfeldt!

 3. Profilbild för Terese
  Terese

  Och vad händer med den svenska arbetsrätten? Det är ju tydligen EUs domstol som ska bestämma om svenska fack får lov och ta strid för att genomdriva svensk arbetsrätt i Sverige. Vi blev ju lovade att få behålla denna när vi gick in i EU! Vad skulle hända med denna med den nya konstitutionen???

 4. Profilbild för jens

  Jo, helt sant. Det är EG-domstolen som avgör.