Reinfeldt, begär undantag för Euron!

Idag har jag en debattartikel i Europaportalen. Den går också att läsa nedan. 

Idag träffar Fredrik Reinfeldt Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera EUs framtida fördrag. Det finns förstås mängder med saker som borde tas upp: hemlighetsmakeriet, det gemensamma försvaret, bristen på miljökrav och Euroatom, bara för att nämna några exempel. Allt detta borde Reinfeldt ta upp, men mina förhoppningar om detta är, tyvärr, små.

Men en sak måste han i alla fall markera stenhårt; att Sverige ska få ett bindande undantag för Euron. Som bekant röstade en klar majoritet av svenska folket nej till EMU för några år sedan. Men enligt nuvarande fördrag, och även i det som föreslås bli det nya fördraget, är Sverige tvunget att anslutas till EMU fullt ut.

När jag ställde frågan till EU-kommissionen svarade kommissionär Joaquín Almunia mig så här: 
”Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna.”

Tyvärr är det svaret ord och inga visor! Och det kan ingen sann anhängare av folkomröstningsresultatet acceptera.

Även om Reinfeldt som person är anhängare av EMU måste han respektera den svenska folkomröstningen. Reinfeldt måste därför kräva ett bindande undantag för EMU, på samma sätt som Danmark och Storbritannien har fått. Allt annat vore en skandal.

Jens Holm (v) EU-parlamentariker

4 reaktioner på ”Reinfeldt, begär undantag för Euron!

  1. Skrämmande hur lite som detta diskuteras. Tragiskt nog verkar inte ens svenska journalister fatta hur viktig denna fråga är. Bra, sätt press på Reinfeldt!

  2. Och vad händer med den svenska arbetsrätten? Det är ju tydligen EUs domstol som ska bestämma om svenska fack får lov och ta strid för att genomdriva svensk arbetsrätt i Sverige. Vi blev ju lovade att få behålla denna när vi gick in i EU! Vad skulle hända med denna med den nya konstitutionen???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s