Pressinbjudan: Kött förstör klimatet mer än transporter

Veggo-lunchlansering av ny rapport fredag 25 maj:
Kött förstör klimatet mer än transporter

 
Köttproduktion står för 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Denna industri stör därmed klimatet mer än världens samlade vägtransporter. Samtidigt ger Sverige sitt stöd åt höjningar av EU:s redan höga bidrag till köttexport.
 
Det framgår av vår nya rapport:
Djurindustrin och klimatet – EU blundar och förvärrar
av Jens Holm (v), EU-parlamentariker och Toivo Jokkala, chefredaktör tidningen Djurens Rätt.
 
Förutom köttindustrins klimatpåverkan för även rapporten en diskussion om de framtida satsningarna på biobränsle. Vilka konsekvenser kommer dessa att ha på möjligheten att föda världens folk? Vad ska produceras: biobränsle eller livsmedel?
 
Rapporten presenteras fredag 25 maj 2007 klockan 10.30 på restaurang Green n’ Lean, Scheelegatan 17.
 
Jens och Toivo medverkar på lanseringen.
 
Vi bjuder på lunch!
Meddela gärna innan om ni kommer. OSA innan torsdag 24 maj kl 15.00 till roger.falk@europarl.europa.eu
 
Välkommen!
För mer information, kontakta:
Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79
Jens Holm (v), EU-parlamentariker: 076-847 03 28 eller +32 498 598 053, blogg http://www.jensholm.se/
Toivo Jokkala, chefredaktör: 070-372 22 06
Hemsida: www.vguengl.org (foton finns i ”Pressrummet”)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Pressinbjudan: Kött förstör klimatet mer än transporter”

 1. Profilbild för Anders
  Anders

  Hej Jens, jag är en vänsterpartist och jag tycker du gör mycket bra arbete i Bryssel. Dock får du gärna förklara på vilket sätt du har mandat utifrån partiprogram, valplattform eller liknande att driva 1. Att vissa djur ska undantas från medicinsk forskning som de facto räddar människoliv. 2. Att vår strategi mot klimatförändringar ska innefatta att lägga oss i huruvida folk äter kött. Tacksam för svar.

 2. Profilbild för Alfred Hallmert
  Alfred Hallmert

  Bra, men generellt är jag lite rädd för att göra den där typen av jämförelser som ni gör mellan transport och kött, när båda måste angripas. Var försiktiga så ni inte hamnar i någon slags kött-mot-transporter-fälla! Det sista vi vill är att folk motiverar sitt köttätande med att de har slutat åka bil, eller att de motiverar sitt bilkörande med att dom har blivit veggisar.

 3. Profilbild för jens

  Hej båda
  1. Nej självklart ska man inte göra det ena till något bättre än det andra. Både biff och bil påverkar klimatet.
  2. Vänsterpartiet har motionerat mot djurförsök på apor i riksdagen. Vi vill minimera djurförsöken, det är partiets politik. Om du läser vår skriftliga deklaration ser du att det handlar om att fasa ut djurförsöken (detta i takt med att alternativ tas fram). Jag var rätt noga med den formuleringen.
  3. Ang kött är det itne första gången partiet väcker den frågan: Vi har motionerat om det flera ggr i riksdagen och partiet verkar för ett rättvist miljöutrymme, där dagens höga köttkonsumtion inte är hållbar. Det handlar inte om ett köttförbud (även om jag kanske personligen skulle tycka det var tilltalande).

 4. Profilbild för Magnus Ahlkvist

  Jacob Johnson (http://jacob.johnson.riksdagsvanstern.org) som sitter i Miljö- och Jordbruksutskottet för partiet har också uppmärksammat köttproduktionens påverkan på växthuseffekten. Läs exempelvis http://jacob.johnson.riksdagsvanstern.org/2007/02/biffen_maste_kosta_mer.php

  Att minska köttkonsumtionen i den rika världen är en gammal fråga, som handlar lika mycket om rättvist resursutnyttjande som om klimatfrågor. En köttätare tar betydligt större jordbruksareal i anspråk för sitt dagliga energibehov än en vegetarian. Köttfrågan är inte på något sätt ny – den har funnits på FN:s agenda mycket, mycket länge, men främst alltså som en fråga om resursutnyttjande. Att köttproduktion också påverkar klimatet gör det ju inte MINDRE angeläget att driva frågan.