Norge kritiserar EUs Palestinapolitik

Norges utrikesminister, Jonas Gahr Störe, kritiserar idag Sveriges och EUs vägran att erkänna den palestinska regeringen. Norge var ju första land som erkände den nya palestinska samlingsregeringen. Sverige skulle nog också vilja göra det, men förhindras eftersom vi måste underkasta oss EUs gemensamma utrikespolitik.

Överlag händer det rätt mycket positivt i center-vänsterregeringen i Norge (där vänsterpartiets motsvarighet Sosialistiskt Vänstreparti ingår). Nedan mina Norgekommentarer från mitt senaste nyhetsbrev.

Norge, EU och handlingsutrymme för progressivitet
En stor delegation från norska Sosialistiskt Vänstreparti var förra veckan på besök i EU-parlamentet. SV är ju vänsterpartiets systerparti i Norge och de sitter numera i regeringen där borta. Jag träffade dem förra veckan i parlamentet. Det är verkligen supercoolt med ett vänsterparti i regeringsställning: Norge erkände som första land i världen (möjligen med undantag för något arabiskt grannland) den nya palestinska regeringen. Det innebär att medan Sverige är piskat att foga sig under Bryssels våta filt av Israellojal utrikespolitik kan Norge helt och hållet normalisera sina relationer med Palestina, med ekonomiskt samarbete, diplomatiska förbindelser, fredsdialoger och en massa annat konstruktivt. 

Norge efterskänkte också nyligen en stor del av sina utlandsskuld till en rad utvecklingsländer och har skickat ut tjänstedirektivet på remiss till fack och frivilligorganisationer och andra intressenter innan man tänker anta det i Stortinget. I EU-landet Sverige träder direktivet i kraft utan diskussion och förändringar.

På tal om Norge så använder man en del av oljeintäkterna till Pensionsfonden (tidigare kallad Oljefonden), en 300 miljarder dollar stark investeringsfond som blivit en jätte på den globala arenan, faktiskt den största i Europa. SVs finansminister Kristin Halvorsen har sett till att ha skarpa etiska krav för fondens investeringar: Man vägrar att investera i vapenindustri, företag som kränker mänskliga rättigheter, allvarligt förstör miljön och andra oetiska företag. Senast plockade man bort 400 miljoner dollar från USA-företaget Wal Mart, ökänt för sin fackföreningsfientliga politik. Detta är något som upprört regeringen Bush, men väckt respekt i många andra led. Hos mig bland annat. Norge visar vägen helt enkelt!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Norge kritiserar EUs Palestinapolitik”

  1. […] Det finns fler skäl än nationaldagen att höja på hatten åt vårt västliga grannland. Med den rödgröna regeringen i Norge förs kanske Europas mest progressiva politik (om man inte tycker den är tillräckligt progressiv […]