Flyget, klimatet och franska valet

Har varit en späckad dag som vanligt. Damp ned i Bryssel kl 14.00, och kom något försenad till vänstergruppens möte om miljö.
    

Kl 15.00 började miljöutskottets sammanträda. Vi debatterade flygets klimatpåverkan och hur vi ska kunna inkludera flyget i handeln med utsläppsrätter. Det finns ett förslag från EU-kommissionen om att inkludera flygtrafiken i det s k handelssystemet med utsläppsrätter. Det är bra. Men jag och en hel del andra – glädjande nog – EU-parlamentariker krävde att systemet ska träda i kraft tidigare (senast 2010), att utsläppsrätterna ska auktioneras ut (inte delas ut gratis), att vi ska ha ett tak för de totala utsläppen (så att EU kan uppfylla sitt Kyotoåtagande), att intäkterna ska gå till klimatvänligt resande som tåget och kollektivtrafik i urbana regioner (mitt förslag), att flygets utsläpp av kväveoxid ska räknas med (vilket jag drev, men alla inte höll med om) och att enskilda länder, utan att EU lägger sig i, ska kunna införa egna åtgärder för att begränsa flyget.

Debatten kommer fortsätta, och jag förhandlar för vänstergruppen (GUE/NGL). Ska göra mitt bästa för att flyget ska ta ett så stort klimatansvar som möjligt. Beslut någon gång till hösten.

Ikväll har det varit den den stora debatten – ”Le Debat” – mellan presidentkandidaterna i Frankrike (val nu på söndag): socialdemokraten Ségoléne Royal och högerns Nicolas Sarkozy. Såg debatten direkt på franska TV1, TF1. Royal var faktiskt riktigt bra och talade om kamp mot arbetslöshet och osäkra anställningar. Sarkozy försökte framstå som statsmannamässig och berättade hur illa han tyckte om statsskulden och att Frankrike måste arbeta mer (nån som hört det förut?) Royal var klart på bettet och var den som – enligt mig – vann debatten. Och det behövde hon. Hon har legat efter i opinionsundersökningarna och den här debatten var helt avgörande för henne. Just nu leder hon i tidningen http://www.lemonde.fr webbomröstning (52 % för henne mot 37 för Sarko) om vem som vann debatten. Kanske kan hon vinna nu på söndag. Trodde aldig jag skulle säga detta, men: Heja Royal! Battons Sarkozy!
    
Intressant var också att båda kandidaterna refererade till Sverige och ”de nordiska länderna” som framgångsrika exempel på hur man kan bygga ett välfungerande samhälle och få avtal som håller med facken (om det nu är så bra…). Intressant var också hur lugn och städad debatten var, med tidtagning med både minut och sekundräkning. Inte vad man förväntar sig av en fransk valdebatt, precis. Svenska valdebatter framstår som hetlevrade och latinska i en jämförelse.

Imorgon ska vi rösta i miljöutskottet om förbud mot export av kvicksilver från EU till andra länder. Jag har skrivit ett yttrande som vi också ska ta ställning till. Det ser ut att gå bra. Hoppas det håller… Hoppas också hinna träffa en delegation från norska Sosialistisk Vänstreparti som är på besök.


Publicerat

i

av

Etiketter: