Köttkonsumtion och klimat, svar från kommissionen

I förrgår fick jag svar från EU-kommissionen på min fråga om de anser att köttkonsumtionen förvärrar växthuseffekten och vad de isåfall har för åtgärder mot detta. Svaret blev: Ja, men Nej. Ja, de tillstår att dagens höga köttkonsumtion påverkar förvärrar klimatförändringarna. Men, Nej, de tycker inte att det behövs vidtas några särskilda åtgärder på den ständigt växande köttkonsumtionen.

Ett, i min mening, smått bisarrt resonemang från EU-kommissionen är att EU inte kan vidta några särskilda åtgärder mot animalieproduktionen eftersom det bara skulle leda till ökad produktion på andra platser i världen. Så här skriver man:

”Med tanke på att den internationella efterfrågan på animalieprodukter (kött, mjölk, ägg) sannolikt inte kommer att minska, måste det beaktas att mildrande åtgärder som vidtas i EU inte kommer att leda till en global minskning av utsläppen eftersom boskapsuppfödningen kommer att flyttas till andra länder.”

Men så lättrörliga är inte djuruppfödningsanläggningarna, transportsystemen och slakterierna. Dessutom – vilket är än viktigare – måste ju (väst)Europa gå före och ställa om vår produktion. Vi äter nästan mest kött i världen och släpper ut mest växthusgaser i världen efter Nordamerika. Suck, detta marknadstänkande…

Det finns alltså all anledning att fortsätta och trycka på i kött-miljöfrågan.

Läs kommissionens svar här: kött_svar_komm2007-04-24.doc


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Köttkonsumtion och klimat, svar från kommissionen”

  1. Profilbild för trollhare

    Jag blir mer och mer övertygad om att det är nödvändigt att läsa animalieindustrin genom ett socialistiskt filter…

    Ursäkta ordvalet, men så jävla typiskt.